Cursul BNR a crescut usor in sedinta de luni, neinfluentat de incertitudinile de pe pietele financiare europene
Cursul anuntat de BNR a crescut usor luni, cu aproape 0,5 bani, fara sa fie afectat de incertitudinile generate pe pietele financiare europene de esecul Parlamentului din Grecia, pentru a treia oara consecutiv, de a alege presedintele tarii, ceea ce inseamna ca vor fi organizate alegeri anticipate.
Referinta a urcat cu 0,42 bani, la 4,4744 lei/euro.
Pentru dolarul american, banca centrala a anuntat un curs in urcare cu 0,34 bani, la 3,6684 lei, in timp ce paritatea pentru francul elvetian a crescut cu 0,23 bani, la 3,72 lei.
Cursurile de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.
Parlamentul elen nu a reusit luni, pentru a treia oara consecutiv, sa aleaga presedintele tarii, urmand sa fie organizate alegeri legislative anticipate care ar putea deraia programul international de sprijin financiar. Alegerile legislative trebuie sa aiba loc pana la inceputul lunii februarie.
Cu putin inainte de ora 13:00, cand BNR anunta cursul de referinta, euro era cotat la 4,4715 - 4,4730 lei, in urcare usoara de la 4,4630 - 4,4660 lei pe finalul sedintei de miercuri. Piata interbancara a fost inchisa joi si vineri pentru sarbatoarea Craciunului.
"Volumele din piata locala sunt mici, pe fluxuri comerciale. Pe leu si pe regiune nu se simte inca un impact al situatiei din Grecia", a declarat dealerul unei banci, citat de Mediafax.
Variatiile cursului au fost reduse in prima parte a zilei, cu maximul la 4,4750 lei/euro, la fel ca in deschidere, si minimul la 4,4680 lei/euro. In prima ora de la deschiderea pietei locale, cursul minim s-a situat la 4,4690 lei/euro.
In regiune, zlotul s-a apreciat cu 1,8% fata de euro, iar zlotul cu 0,5%. Cele doua monede au recuperat astfel o parte din terenul pierdut in ultimele saptamani, perioada in care s-au depreciat mai puternic, in timp ce leul a avut o evolutie mai stabila.
Zlotul s-a depreciat saptamana trecuta cu 2,5%, in contextul unor volume reduse, iar cursul a ajuns la minimul a doi ani si jumatate.
Ratele medii ale dobanzilor practicate de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi au coborat luni la 0,15% - 0,61% pe an, de la 0,26 - 0,73% miercuri.
Ratele medii ale dobanzilor pentru plasamentele pe termen de o saptamana au scazut insa la se afla la 0,34% - 0,83% pe an, fata de 0,42 - 0,91% in sedinta de miercuri.
Dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la trei luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru cele mai multe credite in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, a stagnat la 1,71% pe an.
Mai multe despre:
#curs valutar#depreciere leu
Pe acelasi subiect: