Rata de schimb a scazut astfel pentru a doua sedinta consecutiv, dupa ce joi a urcat la 4,5340 lei/euro, apropiindu-se de nivelul maxim al anului, atins pe 7 iunie. Atunci, euro a fost la 4,5535 lei. 

Pentru dolarul american, BNR a publicat marti un curs de 3,4210 lei/dolar, cu 0,31 bani peste nivelul de vineri, de 3,4179 lei/dolar. 

In acelasi timp, rata de schimb pentru francul elvetian a coborat cu 2,5 bani, la 3,6603 lei/franc, de la 3,6853 lei/franc in sesiunea precedenta. 

Piata de la Bucuresti a fost inchisa luni, cu prilejul sarbatorii Rusaliilor, iar la deschiderea sedintei de marti euro a fost tranzactionat la 4,53 lei/euro, respectiv cu 0,4 - 0,55 bani peste inchiderea sesiunii de vineri, de 4,5245 - 4,5260 lei/euro. 

Ulterior, cotatiile au inceput sa scada treptat, iar volumele de tranzactionare au inceput sa creasca dupa prima ora. Cel mai redus nivel tranzactionat a fost de 4,4775 lei/euro, nivelul fiind atins la scurt timp dupa ora 13:00.  In jurul orei 13:10, euro era cotat de banci la 4,4800 - 4,4840 lei, respectiv cu 4,2 - 4,5 bani sub inchiderea de vineri. 

Moneda nationala este, astfel, in crestere cu aproape 1% in raport cu euro raportat la nivelurile inchiderii de vineri. In acelasi timp, monedele statelor din regiune se apreciau cu pana la 0,4% in raport cu euro. 

"Corectia de peste 5% a monedei locale de la nivelurile maxime din mai (cand cursul a coborat pana aproape de 4,3 lei/euro - n.r.) este in continuare mai pronuntata decat cea a monedelor regionale (monedele statelor din regiune - n.r.). Avand in vedere acest lucru si tinand cont si de plata licentelor telecom in valoare de circa 500 milioane euro, scadenta pana la finalul lunii iunie si posibil concentrata in aceasta ultima saptamana a lunii, credem ca sunt sanse ridicate ca leul sa se aprecieze si sa ramana stabil dincolo de 4,5/euro in urmatoarele sedinte", afirma analistii ING Bank intr-o nota. 

Dobanzile practicate marti de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi au crescut la 4,27% - 4,77% pe an, dupa ce vineri au fost la 2,26% - 2,76% pe an.

Astfel, dobanzile sunt la cele mai reduse niveluri pentru debutul unei perioade de mentinere a rezervelor minime obligatorii din acest an si arata ca bancile dispun de lichiditatile necesare.  Totodata, dobanzile pentru plasamentele pe termen de o saptamana au crescut foarte usor, la 4,28% - 4,78% pe an, fiind in continuare sub rata dobanzii de politica monetara a BNR, de 5,25% pe an. In ziua de vineri, dobanzile au fost de 4,23% - 4,73% pe an.

"Toate monedele statelor din regiune sunt pe apreciere, pentru ca doi oficali Fed (banca centrala din SUA - n.r.) au spus ca Fed va continua sa stimuleze economia prin politici monetare, chiar dupa ce va incheia programul de cumparare de obligatiuni. Aceste declaratii au fost interpretate ca un semn pozitiv de investitori, acestia devenind ceva mai optimisti", a afirmat un dealer pentru Mediafax.