Respiro pentru clientii cu credite in franci: moneda elvetiana a scazut la minimul ultimilor doi ani

Aproape 60.000 de romani au credite in franci elvetieni de echivalentul a 2,8 mld. euro, cea mai mare parte credite ipotecare contractate in 2006-2007 cand cursul de schimb era de 2-2,2 lei/franc. Aceasta inseamna ca acesti clienti platesc in prezent o rata lunara cu circa 60% mai mare decat la inceputul contractului, arata o analiza a Ziarului Financiar. Cursul de schimb al francului elvetian, urmarit indeaproape de zeci de mii de romani care au luat credite in aceasta moneda exotica pentru piata locala, a coborat joi aproape de minimul ultimilor doi ani, de 3,47 lei/frac, in conditiile in care moneda elvetiana s-a depreciat constant fata de euro in ultimele saptamani. Aceasta inseamna practic un moment de respiro pentru clientii care in vara lui 2011 ajunsesera sa plateasca rate lunare duble fata de momentul incheierii contractului de credit. Cursul urcase pana la 4 lei/franc in august 2011, ceea ce s-a resimtit imediat in buzunarele romanilor cu credite in franci elvetieni, dintre care multi s-au imprumutat cand paritatea era de 2-2,2 lei/franc.

Presedinte de companie: “Clientii fura din ce in ce mai mult”. Frauda in asigurari a atins valori periculoase

In anii de criza, fenomenul fraudelor a luat amploare in asigurari. Pe piata se vorbeste de “furaciuni” de peste 100 de milioane de euro. Angajatii societatilor de asigurare sunt, de multe ori, partasi la comiterea faptelor, noteaza saptamanalul Capital in pagina electronica. “Societatile de asigurari se confrunta in ultima perioada cu o inrautatire a ratei daunelor, mai ales in sectorul auto, si cu o escaladare a fenomenului de fraudare de catre clienti”, spune presedintele companiei Asirom VIG, Mariana Diaconescu. Aceasta a apreciat ca poate fi o situatie conjuncturala legata de criza economica si financiara prin care inca trece Romania, situatie care poate fi depasita printr-o colaborare mai intensa cu intermediarii, pentru cunoasterea mai buna a clientilor, asa cum exista ca practica in sectorul bancar.

"Bagatela la cutie" sau mirajul preturilor gresite: ce se intampla cand cumperi o plasma cu 80 de lei

Televizoare, laptop-uri, memorii USB, la preturi exceptionale. De fapt atat de mici incat par a fi ireale. Sunt erori umane sau tehnice care duc la preturi derizorii afisate pe site-uri ale comerciantilor online ce sunt urmate, previzibil, de zeci sau chiar sute de comenzi din partea clientilor fericiti de chilipirurile nesperate, scrie Wall-Street.ro.

De-a lungul timpului au afisat „preturi gresite” (in defavoarea comerciantului) mai multe magazine online, in Romania cele mai cunoscute cazuri fiind eMag.ro si Cel.ro. Dupa cateva balbe, eMag.ro a decis sa renunte la cateva mii de euro si sa onoreze comenzile procesate sub preturi gresite, nu aceeasi fiind situatia Cel.ro din 2010 si, recent, in 2013. Situatia „preturilor gresite” este una complexa din punct de vedere juridic dar poate si mai complicata din punct de vedere al repercusiunilor aduse retailer-ului respectiv. Unii clienti pot intelege de ce nu le-a fost livrat un televizor ce a avut, eronat, pretul de 80 de lei cand de fapt el costa 2.000 de lei, altii pot „taxa” imediat magazinul si, sprijiniti de retele sociale si blog-uri, sa cauzeze daune grave magazinului.

O fabrica romaneasca din era post-comunista vinde sute de mii de produse catre gigantul Tesco

O fabrica din Sighisoara cu o istorie de 56 de ani aprovizioneaza cu milioane de farfurii, cesti si pahare din ceramica cele mai mari lanturi de retail din lume. Cesiro SA este de anul trecut unul dintre furnizorii Tesco, liderul pietei de retail din Europa Centrala, informeaza Economica.net.

Produse made in Romania in cele mai mari lanturi de retail din lume. O fabrica din Sighisoara cu o istorie de 56 de ani  aprovizioneaza lunar cu milioane de produse din ceramica magazine precum Carrefour, Tesco sau IKEA din toata Europa. Cesiro, compania a carei actionari sunt salariatii, s-a "batut" in timp cu chinezii, dar si cu ceilalti mari producatori de talie internationala, castigand un loc in clasamentul celor mai mari producatori de ceramica colorata din Europa.

"Deocamdata acoperim destul de multi retaileri de talie internationala. Daca consolidam relatia cu ei este foarte bine", raspunde Aurelian Voia, directorul Cesiro intrebat daca exista vreun mare comerciant caruia ar dori sa-i vanda din produse, dar nu a reusit inca.

Ce cauta astazi clientii de telefonie mobila: miile de minute, acoperirea si viteza la date nu mai sunt suficiente

Pana nu demult, selectia operatorului de comunicatii fixe sau mobile se facea doar dupa criterii precum tarifele, miile de minute si SMS-uri incluse gratuit in pachet, viteza serviciilor de date sau acoperirea retelei, relateaza revista Business Magazin. Sigur, toate cele de mai sus raman in continuare importante, dar intrebarea este: cloud aveti? Si daca da, de care? Si unde ne stocati datele? Si merge si de pe tableta? Si…

Lucrurile nu erau simple pentru operatorii telecom nici acum sase sau sapte ani, cand laptopul sau desktopul erau gadgeturile pe care le visa orice consumau, daramite acum cand milioane dintre ei au smartphone-uri si tablete conectate la internet si creeaza si acceseaza fisiere si cantitati uriase de continut. Sa nu ai, in acest context, o solutie de cloud „pe masa" sau in cel mai rau caz doar pe lista de prioritati e ca si cum ti-ai trimite utilizatorii in bratele competitiei.

Femeia care repara sufletul afacerilor. Ce este un mentor si cum ii ajuta pe antreprenorii ingropati in datorii si sugrumati de fiscalitate

Este absolventa de Filologie, dar prima parte a vietii profesionale si-a petrecut-o in turism. Schimbarea majora s-a produs in 1992, cand a intrat intr-o companie privata si de atunci a schimbat companii din sase industrii diferite. In anul 2012, din pozitia de CEO al producatorului de lacuri si vopsele Fabryo, a decis sa faca o noua schimbare si a luat-o din nou de la inceput. Primul contact al lui Aliz Kosza cu o multinationala a avut loc in 1992, cand un turist de la hotelul in care lucra i-a propus o colaborare.

„Era reprezentantul Reynolds Tobacco in Romania. Mi-a facut oferta si mi-a dat timp de gandire o zi. Pana s-a intors el de la bar cu o cafea, eu luasem deja decizia. La mine deciziile sunt, in general, foarte rapide si cred ca acesta a fost avantajul meu competitiv, pentru ca am o capacitate formidabila de a sintetiza lucrurile. Imi doream sa fac mai mult si stiam ca pot s-o fac”, a povestit Aliz Kosza intr-un interviu acordat Incont.ro.

Lupta pentru pamantul romanesc. Cum au ajuns 700.000 de hectare agricole sa fie detinute de straini

Strainii nu trebuie sa devina proprietarii agriculturii romanesti, spune un deputat PNL. Acesta a cerut prelungirea cu trei ani a perioadei in care cetatenii din afara tarii nu pot cumpara terenuri de la noi. Poate fi un semnal de alarma pentru cei care nu pretuiesc pamantul acestor locuri, spun agricultorii. Pe de alta parte, italienii, nemtii sau arabii care au ferme la noi conduc afaceri infloritoare, noteaza Stirileprotv.ro.

Samir Abboud este administratorul unuia dintre cei mai mari investitori straini din Romania, libanezul Jihad el Khalil. In judetul Calarasi, are aproape 40.000 de hectare de teren agricol, silozuri si ferme, iar in Timis, 3.000 de hectare: "Eu am fost cu domnul Jihad chiar din prima zi, din 1992, si a fost vorba sa vedem cum e cu animale, sa cumparam animale. El a avut clienti in Siria care aveau nevoie de multe animale si an dupa an am inceput sa investim".

Uniunea Europeana vrea sa adopte legea privind transparenta taxelor pentru companii
 
Sistemele de impozitare aplicate marilor companii din Europa vor fi acum de domeniu public, Uniunea Europeana grabindu-se sa adopte o lege prin care firmele sa fie obligate sa dezvaluie profiturile si taxele pe care le platesc, potrivit Financial Times. O asemenea reglementare fusese deja facuta de curand in sistemul bancar, insa UE a decis sa o extinda, in urma acuzatiilor care au planat asupra unor corporatii de renume, cum ar fi Apple, Starbucks sau Google, privind evitarea platii impozitelor. La summitul care a avut loc miercuri, liderii Uniunii au reusit sa ajunga la un consens in aceasta privinta si, cel mai probabil, noua lege va intra in vigoare incepand din aceasta vara. Companiile vor trebui astfel sa faca publice taxele, profiturile, incasarile si numarul angajatilor pe care le au in fiecare tara in parte.

Germania domina Europa si la nivel sportiv

In acest weekend va avea loc a 58-a finala UEFA Champions League, iar Germania este cap de afis, ambele finaliste fiind din aceasta tara, titreaza Bloomberg. Pentru a ajunge aici, Bayern Munchen si Borussia Dortmund au eliminat, pe rand, echipe de prestigiu din Spania, Italia si Marea Britanie. La nivel economic insa, cele doua cluburi sunt cat se poate de diferite. Dortmund reprezinta regiunea de baza a vechii industrii nemtesti, in timp ce Munchen, capitala Bavariei, este un centru modern, extrem de prosper. De fapt, puterea Germaniei se datoreaza, in parte, si felului in care a stiut sa isi imparta centrii economici in orase precum Munchen, Stuttgart sau Hamburg, folosindu-le ca centre de productie pentru bunuri care sunt apoi exportate pe marile piete emergente, cum ar fi China.

Adie parfum de "remuscare" in retailul spaniol, dupa prabusirea fabricilor din Asia

Brandurile spaniole din industria modei, ca Zara si Mango, reprezinta povesti de succes in economia zdruncinata a Spaniei. Cateva accidente care s-au soldat cu numeroase victime la fabricile din tarile asiatice, de unde retailerii isi asigura productia, au dus la reevaluarea situatiei, scrie Wall Street Journal. In acest moment, industria textila din tara nu sta foarte bine la capitolul importuri sau outsourcing, iar clientii locali sunt prea saraci ca sa-si mai permita sa dea banii pe haine. Atat Mango, cat si El Corte Ingles sau Inditex, compania care detine Zara si unul dintre cei mai mari retaileri de moda din lume, isi produceau o parte din haine in fabricile implicate in accidentele din ultimele luni, unde au murit peste 1.000 de oameni. Evenimentele au adus in lumina adevaratele costuri care se platesc pentru ca aceasta industrie sa se miste cu o viteza ametitoare, pentru a-si imbogati patronii (Amancio Ortega, seful si fondatorul Inditex, este unul dintre cei mai bogati oameni din lume).

Moneda virtuala Bitcoin, mai puternica decat supercomputerele

Puterea calculatoarelor care sunt interconectate pentru a tine in viata mecanismul controversatei monede virtuale depaseste cu mult puterea de procesare a celor mai bune 500 supercomputere din lume, noteaza CNN Money. Bitcoinul s-a aflat in atentia presei in ultimele luni, datorita cresterii spectaculoase, de la 5 dolari pentru un bitcoin, in urma cu un an, la 266 de dolari in aprilie, reprezentand maximul absolut. In prezent, un bitcoin este cotat la 122 dolari. Tocmai aceasta fluctuatie valutara este cea care suscita interes asupra monedei virtuale, dar infrastructura tehnologica din spatele sau este la fel de fascinanta. In orice moment, reteaua de mii de computere care sprijina Bitcoin genereaza o putere de 50 de ori mai mare decat cel mai rapid supercomputer din lume. Potrivit unor estimari, numai costurile cu electricitatea retelei se ridica la 200.000 de dolari pe zi, o cifra impresionanta pentru o companie care se afla pe piata de numai patru ani.