Plusuri pe toata linia. Salvarea Greciei a linistit pietele internationale si a apreciat monedele, inclusiv leul
Moneda noastra s-a intarit astazi pana la 4 lei si 22 de bani pentru un euro, cel mai bun nivel din ultimele doua saptamani. Si asta nu e singura veste buna pentru Romania: un studiu recent arata ca tara noastra are cele mai bune perspective de evolutie a economiei din toate tarile din Europa Centrala si de Est. Pe plan extern, bursele au atins astazi un maxim al ultimelor doua saptamani, iar moneda euro si pretul petrolului s-au apreciat semnificativ dupa ce liderii europeni au cazut de acord asupra unui pachet de salvare a statului elen de 159 miliarde de euro.
Decizia europeana de a salva Grecia a dus in primul rand la intarirea monedei euro fata de celelate valute, in special fata de dolarul american si francul elvetian. Si leul s-a intarit cu 2 bani fata de euro si cu 7 bani fata de moneda din Tara Cantoanelor, mai mult fata de toate celelalte monede din regiune.
"De fapt toate pietele au rasuflat usurate, pietele bursiere au crescut, monedele din pietele emergente s-au apreciat, deci practic reactia pietelor a ramas pozitiva”, a spus Ionut Dumitru, economist sef Raiffeisen Bank.
Perceptia analistilor financiari privind evolutia economiei Romaniei in urmatoarele sase luni a redevenit in iulie, devenind cea mai bună din Europa Centrala si de Est. Analistii cred ca si leul va evolua pozitiv.
Si salvarea bancilor din Grecia este importanta pentru Romania. Totusi, decizia de ieri nu este suficienta pentru a rezolva situatia Greciei si pentru a impiedica alte tari sa ajunga in aceeasi situatie. Pentru asta Uniunea ar trebui sa mai puna bani in Fondul de salvare a tarilor cu probleme.
"Fondul a ramas tot la 750 de miliarde, practic ar trebui sa fie mai mare, probabil vorbim cel putin de dublarea fondului, asa cum au sugerat oficiali ai Fondului Monetrar International", a spus Nicolaie Chidesciuc, economist sef ING Bank.
Moneda americana se afla sub presiune din cauza temerilor privind divergentele de la Washington, pe marginea ridicarii plafonului datoriei de stat si reducerii deficitului bugetar.
Acordul pentru Grecia cuprinde masuri mai dure decat anticipau pietele, desi multi economisti au avertizat ca initiativa, de o anvergura fara precedent, nu va reprezenta pe termen lung sfarsitul crizei.
La summit-ul de urgenta de joi de la Bruxelles, liderii europeni au convenit sa sprijine Grecia, in perioada 2011-2014, cu 109 miliarde euro de la guvernele zonei euro si FMI, la care se adauga o contributie de 50 miliarde euro din partea creditorilor privati ai statului elen.
De asemenea, liderii europeni au extins si consolidat prerogativele Fondului European pentru Stabilitate Financiara (EFSF), care poate acum sa cumpere obligatiuni de pe piata secundara si sa imprumute guvernele care au nevoie de bani pentru a recapitaliza bancile cu probleme. Modificarea statutului EFSF are rolul de a preveni extinderea crizei catre alte state cu datorii sau deficite bugetare ridicate.
Natura cuprinzatoare, completa a acordului anticriza incheiat joi de liderii europeni a propagat un val de optimism in piete ca Spania si Italia ar putea evita criza care a cuprins Grecia, Irlanda si Portugalia.
Bursele europene au castigat 0,5%, in timp ce pietele emergente au avansat cu 1%.
Pretul petrolului de referinta pe piata americana a crescut cu 0,5%, la 99,66 dolari pe baril.
Preturle contractelor credit default swaps (CDS) pe datoriile Greciei si altor tari de la periferia zonei euro au scazut generalizat.
Dolarul s-a stabilizat in raport cu un cos de valute de referinta, iar euro stagneaza in raport cu moneda americana la 1,4417 dolari. Moneda europeana s-a apreciat insa cu 1% fata de francul elvetian, la 1,1894 franci. Euro a crescut insa cu 1,5% fata de dolar in sedinta de joi dupa anuntarea acordului pentru Grecia si se afla la un maxim al ultimelor doua saptamani.
Citeste si:
Pe acelasi subiect: