In jurul pranzului milioane de romani indatorati pe la banci au primit o gura de oxigen. Moneda nationala s-a ridicat usor de la pamant dupa un knock-out fulgerator.

Banca Nationala a anuntat astazi un curs oficial de 4 lei si 27 de bani pentru un euro, mai bun ca cel de ieri. Leul a recuperat usor teren si in fatza de francul elvetian care parea ca a luat-o razna in urma cu 24 de ore. "S-a mai calmat situatia, leul si-a revenit", spune Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.

Problemele de la nivel european sunt insa cat se poate de concrete. Italia Grecia, Spania, Portugalia si Irlanda, state cu datorii imense, trebuie sa-si  reduca drastic cheltuielile pentru ca situatia sa reintre in normal. Potrivit expertilor, de panica generala au incercat sa profite marii speculatori. "E un razboi psihologic cei care au multi bani vor sa atace euro", spune Vasilescu.

De aceeasi parere este inclusiv ministrul elen de Finante, Evangelos Venizelos. Acesta este convins ca problemele de la Atena au fost pretexul celor care au vrut sa atace moneda unica. Oficialul aveanseaza chiar teoria soc potrivit careia tara sa este folosita drept cobai.
"Grecia este ca un laborator in care se testeaza rezistenta zonei euro. Nu este numai o problema europeana. Are legatura cu intreg sistemul financiar international", arata el.

Deocamdata, Italia, in care lucreaza extrem de multi romani si pe care unii au numit-o "noua Grecie" a avut cel mai mult de suferit. Insa, Dan Bucsa, economist-sef la Unicredit, spune ca situatia din Italia nu poate fi comparata cu Grecia pentru ca aici datoriile nu cresc.

Oricum pentru a mai calma pietele ministrul italian de Finante a parasit de urgenta o intalnire de la Bruxelles pentru a se intoarce acasa ca sa lucreze la un plan serios de austeritate.

Este esential inclusiv pentru Romania sa se gaseasca rapid o solutie. In Peninsula sunt aproximativ 1,3 milioane de romani, care ne trimit anual peste un miliard de euro.  Italia este al doilea partener de export al Romaniei dupa Germania. Discutam despre 13% din tot ce avem de vanzare. Nu-i tocmai roz situatia nici in Spania tara in care traiesc cam 1 milion dintre contionali. La randul lor acestia ne ajuta cu sute de milioane de euro. In concluzie daca vestul Europei cade, si Romania va fi trasa si mai rau in jos.