Cursul ar trebui sa scada sub 4 lei, dar BNR se opune!
Leul are potential pentru a se intari pana la o paritate mai mica de 4 lei/euro in acest an, dar BNR il va gestiona astfel incat sa ramana in limite considerate "favorabile", iar experienta a demonstrat ca acest interval inseamna intre 4,1 si 4,3 lei/euro, considera analistii BRD.
"Anticipam ca rata de schimb leu/euro va cobora temporar sub pragul de 4 lei/euro in 2010 si 2011. Volatilitatea va fi utilizata cu grija de banca centrala, care va urmari o politica bazata pe un leu mai slab pana la adoptarea monedei unice europene", se arata intr-un raport al BRD, citat de Mediafax.
Analistii noteaza ca, pe termen lung, presiunile de depreciere vor aparea ca urmare a cresterii moderate a importurilor si a eforturilor de returnare a datoriei, ceea ce va conduce la mentinerea ratei de schimb peste nivelul de 4 lei/euro.
Totodata, expertii bancii considera ca in prezent leul este subapreciat, in conditiile randamentelor inca atragatoare, in pofida reducerii dobanzilor, imbunatatirii indicatorilor fundamentali ai economiei (revenirea economica sustinuta de exporturi, majorarea productivitatii, perspectivelor legate de nivelul redus al costurilor cu forta de munca), mentinerii la nivel nivel "robust" al fluxurilor de capital, precum si diferentei fata de monedele din regiune.
"Avand in vedere aceste motive, credem ca leul are resurse potentiale pentru a se intari pana sub pragul de 4 lei/euro intr-o maniera ordonata pana la finele acestui an. Totusi, banca centrala dovedeste un angajament serios pentru limitarea aprecierii leului si isi mentine polticia bazata pe un leu slab", se mai spune in raportul citat.
BNR va reduce dobanda de politica monetara de la nivelul minim record de 7% la sub 6% pana la finele acestui an, pentru a atinge un minim de 4,5-5% in primul semestru din 2011, mai anticipeaza BRD, mentionand ca acest lucru se va intampla doar daca scenariile proprii privind evolutia inflatiei, PIB-ului si cursului de schimb se vor realiza.
Analistii anticipeaza ca rata inflatiei se va situa in primele trei trimestre din acest an peste 4%, pentru ca efectul de baza pozitiv sa conduca la reducerea ratei sub 4% in ultimele trei luni din 2010 si sub 3% in primul trimestru din 2011.
BRD a anuntat, joi, ca a redus estimarile privind cresterea PIB in 2010 de la 1,5% la 1%, bazandu-se pe datele statistice revizuite pentru 2009 si a datelor sub asteptari de la inceputul acestui an.
Incont.ro, disponibil si in varianta pentru mobil: m.incont.ro!
Pe acelasi subiect: