Pentru moneda europeană, BNR a afişat, joi, un curs de 4,8359 lei pentru un euro, mai mare cu 0,23 bani (+0,05%) faţă de cotaţia de 4,8336 lei pentru un euro, stabilită în şedinţa anterioară.

Leul s-a apreciat în raport cu dolarul american, cursul anunţat fiind de 4,0751 lei, în scădere cu 0,06 bani (-0,01%), comparativ cu valoarea de miercuri, respectiv 4,0757 lei pentru moneda americană.

Pe de altă parte, leul a pierdut teren în faţa francului elveţian, care a ajuns la o cotaţie de 4,4904 lei, cu 0,72 bani (+0,16%) peste cuantumul din şedinţa anterioară, de 4,4832 lei.

Miercuri, preţul aurului a atins un nou nivel record pe piețele internaționale, pe fondul deprecierii dolarului şi a scăderii randamentelor obligaţiunilor, investitorii fiind îngrijoraţi că extinderea pandemiei cu coronavirus va încetini ritmul redresării economiei mondiale.

Activele riscante, cum ar fi acţiunile, au crescut în ultimele luni, în urma măsurilor masive de stimulare din partea băncilor centrale şi a guvernelor, dar şi preţul metalului galben a crescut, un semn al incertitudinilor ridicate asupra efectelor pe termen lung ale crizei din domeniul sănătăţii.

Pe piaţa spot uncia de aur a urcat miercuri la nivelul record de 2.030,72 dolari, în urma reducerii apetitului investitorilor pentru activele riscante. Anul acesta preţul aurului a urcat cu aproximativ 33%.

Înainte de pandemia de COVID-19, majoritatea băncilor private recomandau clienţilor lor să păstreze doar o mică parte din avuţia lor sub formă de aur. În prezent, unii dintre aceşti consilieri direcţionează până la 10% din portofoliile clienţilor lor spre metalul galben, pe măsură ce stimulente introduse de băncile centrale au redus semnificativ randamentele la obligaţiunile guvernamentale. În aceste condiţii, să deţii aur este mai atractiv, chiar dacă deţinerea de aur nu aduce venit.