Aurul ajunge la un nou maxim istoric în România, după ce a atins recorduri și pe piețele internaționale. De ce crește prețul metalului galben în perioade de criză
Aur
Gramul de aur s-a scumpit, miercuri, cu 2,69 de lei (1,05%), până la o cotaţie de 258,8486 de lei, metalul galben înregistrând astfel o nouă valoare record pe piața din România.
La începutul acestei săptămâni, aurul a atins noi prețuri record pe piețele internaționale, ca urmare a faptului că îngrijorările legate de statisticile referitoare la pandemie precum și tensiunile dintre SUA și China au pus presiune asupra sentimentului investitorilor, se arată într-o analiză a companiei de brokeraj XTB România.
”Într-un interval de numai două săptămâni avansul a depășit 180 de dolari pe uncie sau aproape 10% la nivelul de vârf înregistrat luni spre marți noapte, în timp ce față de începutul anului aprecierea depășea 31% la o cotație spot de 1.938 dolari/uncie. Este natural, astfel să vedem vârfuri istorice și pentru aurul calculat și publicat în RON, având în vedere variațiile procentuale cu mult mai mari decât cele ale cursului dolar/leu. Metalele prețioase au înregistrat performanțe notabile în general, argintul reușind să crească cu 29% în două săptămâni, înregistrând multiple sesiuni cu aprecieri de peste 5%”, spune Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB România.
Motivele care stau la baza apetitului major pentru aur, și indirect și argint, sunt variate, atât de natură economică cât și geopolitică. Pe de o parte, preocupările referitoare la situația din SUA încurajează așteptări ale unor dobânzi foarte scăzute pentru o perioadă îndelungată. Dolarul suferă și pentru că o parte din investitori consideră că alte regiuni - inclusiv Europa - ar putea avea un avantaj relativ pentru o perioadă.
”Dolarul slab alimentează în general interesul pentru metale prețioase, dar de data aceasta avem în vedere, în plus, și schimbul de măsuri simbolice referitoare la închiderea unor consulate dintre SUA și China, adăugate unui fond de distanțare dintre cele două mari puteri. Acuze de spionaj și disputele care implică furnizori chinezi de tehnologie 5G au fost însoțite de aducerea în discuție de către China a unor posibile represalii la adresa Nokia și Ericsson. Hong Kong reprezintă o altă regiune în schimbare, cu un control mai strict al Chinei asupra unuia dintre marile centre financiare ale lumii. În plus, Grecia și Turcia înregistrează propriile tensiuni asociate controlului unor resurse energetice în zone disputate”, explică Claudiu Cazacu.
Îmbinarea între evenimentele curente, economice și politice, și dezbaterile despre rolul pe care îl va avea dolarul american pe termen lung conturează un mediu propice activelor alternative, care nu oferă randament decât prin eventuala variație a cotațiilor, spre deosebire de dividendele oferite de unele acțiuni sau randamentul asociat obligațiunilor corporative sau de stat.
”Ultimele opt sesiuni au adus o creștere puternică din zona de 1.800 de dolari per uncie până la trasarea a noi maxime istorice la aproximativ 1.981 dolari per uncie, iar o astfel de apreciere amplă într-o perioadă atât de scurtă de timp a făcut piața vulnerabilă în fața unei corecții. În plus, investitorii sperau la depășirea nivelului psihologic de la 2.000 de dolari per uncie, dar, pe măsură ce mișcarea a început să arate semne de oboseală, traderii au înțeles că atingerea unui astfel de obiectiv este prea curajoasă pentru moment și am asistat la o marcare la scară largă a profitului, care a exercitat un nivel suplimentar de presiune asupra cotației”, explică Radu Puiu, analist în cadrul XTB România.
Preţul aurului a crescut masiv luni, în condițiile în care investitorii sunt din ce în ce mai interesaţi de metalul galben, pe fondul temerilor că extinderea pandemiei cu coronavirus va încetini ritmul redresării economiei mondiale.
Înainte de pandemia de COVID-19, majoritatea băncilor private recomandau clienţilor lor să păstreze doar o mică parte din avuţia lor sub formă de aur. În prezent, unii dintre aceşti consilieri direcţionează până la 10% din portofoliile clienţilor lor spre metalul galben, pe măsură ce stimulente introduse de băncile centrale au redus semnificativ randamentele la obligaţiunile guvernamentale. În aceste condiţii, să deţii aur este mai atractiv, chiar dacă deţinerea de aur nu aduce venit.
Cu mai mult de 15 ani de experiență în piețele financiare, XTB este, în prezent, unul dintre cei mai mari brokeri de instrumente derivate din lume și o companie completă de investiții listată pe Bursa de la Varșovia. Cu birouri în peste 10 țări incluzând Marea Britanie, Polonia, Germania și Franța, XTB este, de asemenea, reglementată de cele mai importante autorități de supraveghere din lume incluzând FCA și KNF.
Pe acelasi subiect: