Potrivit unui studiu recent cel mai ieftin credit de nevoi personale in euro are o dobanda de 14,65%, in timp ce acelasi tip de credit luat in lei vine cu o dobanda de 13,2%. Mai mica asadar cu un 1,4%.

Valoarea medie a unui credit de nevoi personale fara garantie este de 7.000 de euro , in timp ce creditele de consum garantate cu ipoteca au trec de 36.000 de euro.

Potrivit aceluiasi studiu in primele trei luni ale anului valoarea medie a creditelor ipotecare, folosite pentru cumpararea de locuinte a crescut de la 49 la 57 de mii de euro.

Finantistii par ca au priceput repede lectia dupa ce reprezentantii Bancii Nationale au anuntat recent ca nu mai sunt de acord cu imprumuturile in valuta.

STOP creditelor in valuta! Isarescu vrea sa-i convinga pe romani sa se imprumute in lei

Cresc dobanzile la creditele in euro. Vezi de ce! VIDEO

Asadar pentru un imprumut de 20.000 de lei bancile cer o dobanda incepand de la 13,25%. La un astfel de credit prima rata este de 450 de lei, iar sfarsitul celor 5 ani aveti de dat inapoi 27.000 de lei. La acealsi imprumut , dar in euro, rata lunara este cu 16 lei mai mare, iar in final o sa platiti cu 760 de lei mai mult decat in cazul creditului in lei.

In plus clientii care sunt dispusi sa isi mute contul de salariu la banca de la care iau credit beneficiaza si de o reducere a dobanzii de pana la 1%. 

In schimb daca vreti sa va cumparati o locuinta cele mai avantajoase dobanzi raman totusi cele in valuta. 6,3% in euro fata de 8,8% in lei. In plus o familie cu venituri de 1000 de euro poate imprumuta peste 90.000 tot de euro fata de 68.000 daca ar lua creditul in moneda nationala.

Vezi AICI studiul complet asupra evolutiei dobanzilor la creditele in lei si in valuta!