BCE a crescut dobanda cheie la 1,25%. Se scumpesc creditele VIDEO
Banca Centrala Europeana a decis astazi marirea dobanzii cheie de 1% la 1,25%, ca urmare a cresterii presiunii inflationiste.
Modificarea dobanzii cheie este o masura prin care Banca Centrala Europeana incearca sa opreasca evolutia preturilor.
Decizia, anticipata de analisti, vine la mai putin de 24 de ore dupa ce Portugalia a anuntat ca va cere ajutor financiar Uniunii Europene, masura indelung asteptata de investitorii de pe pietele financiare, potrivit Reuters.
Politica monetara a BCE ramane inca "destul de relaxata", iar banca centrala va continua sa monitorizeze "foarte atent" inflatia, a declarat presedintele institutiei, Jean-Claude Trichet.
Euro s-a depreciat joi cu pana la 0,5% in raport cu dolarul, de la 1,429 dolari pana la 1,4263 dolari, declinul accelerandu-se dupa ce Trichet a afirmat ca majorarea dobanzii de la 1% la 1,25% nu este, obligatoriu, prima dintr-o serie mai lunga.
BCE este ingrijorata ca preturile ridicate ale petrolului ar putea alimenta inflatia. Economistii anticipeaza ca pana la sfarsitul anului, rata dobanzii ar putea fi majorata cu inca 0,5 puncte procentuale.
Marirea dobanzii de politica monetara de catre Banca Centrala Europeana, ar afecta in mod diferit cele 17 state din zona euro, a caror evolutie variaza de la crestere economica record pentru unele, la recesiune pentru altele.
Potrivit analistilor citaţi de Bloomberg, marirea dobanzii cheie a BCE va avea efecte negative asupra Irlandei, Greciei, Spaniei si Portugaliei, dar pozitive asupra Italiei.
In Romania, majorarea dobanzii in zona euro nu va avea impact asupra rambursarilor prin cresterea dobanzilor, fiind “marginala in costul total al finantarii”, potrivit analistilor.
Ca prim efect, dobanda Euribor la trei luni, principala rata de referinta a pietei interbancare din zona euro, a urcat joi de la 1,269% la 1,28%, maximul din iunie 2009, dupa ce in ultimele saptamani rata a fost sustinuta de asteptarile analistilor pentru inasprirea politicii monetare a BCE, potrivit Reuters.
Comparativ cu inceptul anului, Euribor a crescut cu 0,25 puncte procentuale.
In timpul crizei, Euribor a inregistrat variatii puternice, ajungand la un record de 5,393% la 8 octombrie 2008. In martie anul trecut, Euribor la trei luni a atins un record minim de 0,634%.
Dobanda Euribor la sase luni a avansat de 1,576% la 1,585%, in timp ce rata finantarii la 12 luni a avansat la de la 2,033% la 2,042%.
Mai multe despre:
#dobanda cheie BCE#dobanda zona euro
Pe acelasi subiect: