Banca rusa de stat Sberbank cumpara Volksbank International, fara subsidiara din Romania
Banca rusa de stat Sberbank va cumpara Volksbank International (VBI) in baza unui memorandum incheiat de cele doua companii, insa operatiunile din Romania au fost excluse din tranzactie, potrivit unor comunicate transmise de institutiile de credit. Pretul de achizitie nu a este precizat, insa surse apropiate discutiilor au declarat recent pentru Bloomberg ca Sberbank va plati pana la 700 milioane euro.
VBI inglobeaza operatiunile Volksbank din afara Austriei, din Romania, Cehia, Ungaria, Croatia, Slovacia, Slovenia, Serbia, Ucraina si Bosnia si Hertegovina.
Divizia din Romania are cea mai mare pondere in activele companiei, de 4,7 miliarde euro la sfarsitul lunii martie, fiind urmata de Cehia (2 miliarde euro), Ungaria (2 miliarde euro) si Slovacia (1,4 miliarde euro).
Astfel, dupa excluderea diviziei din Romania, operatiunile cumparate de Sberbank au active totale de 8,9 miliarde euro, 311 de sucursale si circa 4.000 de angajati pe noua piete, potrivit Bloomberg, care citeaza rezultatele financiare ale bancii de la sfarsitul anului trecut.
La sfarsitul anului trecut, Volksbank avea 547 de sucursale, din care 236 in Romania. In primul trimestru al anului, Volksbank International a renuntat la inca 62 de unitati, ajungand la o retea de 485. Numarul anagajatilor Volksbank Romania se situa la sfarsitul anului la 1.373, din totalul de 5.362 la nivelul grupului. Din cele 236 de sucursale controlate de Volksbank in Romania la sfarsitul anului trecut, 55 erau in regim de franciza.
Tranzactia reprezinta cea mai mare achizitie a unei banci din Rusia in afara fostului bloc sovietic.
Sberbank, care controleaza circa jumatate din piata depozitelor retail din Rusia, vrea sa-si extinda prezenta internationala pentru a-si diversifica sursele de venit. Creditorul, cu o vechime de 170 de ani, are operatiuni internationale doar in Belarus, Kazahstan si Ucrania, care au generat in primul trimestru al anului doar 2,3% din veniturile totale ale grupului.
Operatiunile din Romania au avut anul trecut cele mai mari pierderi in cadrul VBI, de 31,4 milioane euro, din cauza creditelor neperformante. Singura divizie internationala care a mai inregistrat pierderi este cea din Ucraina, cu un rezultat negativ de 10,6 milioane euro in 2010, in urma deprecierii unor active.
Pe acelasi subiect: