Succesul celor doua reclamatii i-a facut pe toti cei aproape 800 de clienti ai BCR organizati pe internet in grupul nemultumitilor sa ceara ANPC si filialelor sale judetene aceleasi decizii.
"Am facut toti sesizari pe modelul celor depuse de colegii nostri de la Tulcea si Giurgiu. Vrem marja initiala plu Euribor", a declarat pentru incont.ro Violeta Vasilioglu, liderul grupului de clienti nemultumiti ai BCR.
Ea a mai spus ca pana in prezent BCR a returnat si comisioane de risc incasate ilegal dupa iunie 2010 pentru ca erau redenumite sau incluse in alte comisioane si sunt deja "cateva zeci de cazuri de acest gen".
"Toti cei care au cerut returnarea si s-au luptat pentru ea au primit banii inapoi", a explicat Violeta Vasilioglu.
Care au fost deciziile la Tulcea si Giurgiu?
“In urma cercetarii reclamatiei dvs (...) s-a constatat ca banca nu a respectat prevederile OUG 50. Drept urmare,[..] s-au stabilit o serie de sanctiuni complementare [..] pe care banca trebuie sa le aduca la indeplinire in maxim 15 zile de la data de 26.10.2010”, se arata in scrisoarea primita de client de la Comisariatul pentru Protectia Consumatorilor din Tulcea.
BCR s-a conformat deciziei si a propus clientului in cauza o dobanda de 2,637%, compusa din Euribor la 6 luni si marja stabilita in contractul initial, de 1,5%.
La fel s-a intamplat si la Giugiu, dupa numai patru zile.
“Atat directiva europeana, cat si OUG 50 au in vedere cresterea transparentei si uniformizarea structurii ofertelor de creditare, nu diminuarea costurilor creditelor... In conformitate cu prevederile legale, conventiile au putere de lege intre partile contractante si, prin semnarea contractelor de credit, imprumutatii si-au exprimat acordul in legatura cu toate clauzele cuprinse in contracte, inclusiv cele referitoare la costuri”, au declarat oficialii BCR.
"Actiunile care contesta obligatiile financiare si legale asumate conform contractului de credit incheiat de comun acord sunt nefondate legal", au mai spus ei, care au adaugat ca pretentiile "nu pot fi acceptate intrucat, din punct de vedere financiar, ar conduce la perceperea unor dobanzi si comisioane sub nivelul costurilor de finantare ale bancii, cu potential risc sistemic la nivelul intregii economii”.
Tocmai de aceea, BCR isi rezerva dreptul de a ataca in instanta deciziile oficiilor ANPC.