"Este suprinzatoare aceasta decizie, dar nu vom renunta la planurile noastre. Vom face recurs la Curtea de Apel. Avem termen cinci zile sa facem acest lucru", a declarat pentru incont.ro Violeta Vasilioglu, liderul clientilor nemultumiti ai BCR, cea mai mare banca din Romania.

Violeta Vasilioglu a mai spus ca, deocamdata, nu se cunoaste argumentatia judecatorului care a respins aceasta solicitare.

Avocatul clientilor BCR este Gheorghe Piperea. Vezi AICI care a fost reactia casei de avocatura Piperea&Asociatii!

Tribunalul Bucuresti a respins, luni, cererea unor clienti BCR de suspendare a platii ratelor la creditele contractate pana la pronuntarea unei sentinte definitive in procesul colectiv de fond impotriva bancii, intrucat a considerat-o neintemeiata, scrie si Mediafax.

"Respinge exceptia necompetentiei materiale a acestei instante ca neintemeiata, respinge cererea de ordonanta presedintiala astfel cum a fost precizata ca neintemeiata. Respinge cererea reclamantei privind cheltuielile de judecata ca neintemeiata", potrivit deciziei Tribunalului Bucuresti.

Pe 25 octombrie, primul grup de clienti nemultumiti ai bancilor a deschis Dosarul contra BCR, dupa ce a depus "zece bibliorafturi de documentatie" la Tribunalul Bucuresti, primind, in schimb, termen pentru judecarea procesului de fond - 24 octombrie 2011!

Plangerile depuse apartin unui numar de aproape 400 de clienti, dintre care circa 200 cerusera suspendarea platii ratelor.

Clientii bancii cer declararea drept abuzive a mai multor clauze, printre care calcularea ratelor potrivit unei dobanzi de referinta interna a institutiei si perceperea unui comision de monitorizare a riscului de circa 4% pe an, stabilit nu la soldul ramas de plata, ci la valoarea initiala.

Aceasta nu este singurul proces colectiv declansat impotriva unei banci.

Peste 1.000 de clienti ai Volksbank au depus la Tribunalul Bucuresti doua cereri de chemare in judecata a bancii, pentru eliminarea clauzelor abuzive din contractele de credit, iar unii au solicitat suspendarea platii ratelor la imprumuturi pana la momentul solutionarii litigiului.

In ultimele luni, tot mai multi clienti nemultumiti de clauzele din contractele incheiate cu banci s-au organizat pe yahoo in cadrul unor grupuri pentru a discuta despre problemele intampinate si despre implementarea noilor reglementari din domeniul financiar introduse prin OUG 50 privind creditele populatiei.

Primul grup a fost constituit de clientii Volksbank, ulterior fiind create grupuri impotriva clauzelor introduse de mai multe banci.