"Cifrele provin dintr-o analiza serioasa, efectuata de un grup de lucru format din specialisti din domeniu. Aceste tehnologii moderne de plata exista si pot aduce beneficii majore statului, daca le va utiliza", a spus Cretu, citat de Mediafax.

Prezent la eveniment, deputatul Varujan Pambuccian a afirmat ca statul are obiceiul sa cheltuie bani multi pentru introducerea de sisteme IT complicate in domeniul guvernarii electronice.

"In acest domeniu, fiecare minister sau institutie va face ce a facut si pana acum, respectiv va cumpara infrastructura de comunicatii, care trebuie sa fie scumpa si bazata pe fir, motivul invocat intotdeauna fiind securitatea datelor. Apoi trebuie un sistem IT foarte complicat, cu baze de date imense, redundante, imposibil de actualizat si, bineinteles, foarte scump", a spus deputatul.

In opinia lui Pambuccian, interfata dintre cetatean sau firma si stat se realizeaza prin intermediul formularelor, ale caror informatii, din pacate, nu sunt corelate si autoritatile ar trebui sa actioneze in aceasta directie.

El a adaugat ca introducerea unui asemenea sistem ar diminua cheltuielile statului, ar reduce si costurile de procesare si ar stimula semnificativ platile electronice in zona taxelor si impozitelor.

"Trebuie sa accepte cineva ca se poate face cu cheltuieli reduse. Acum cativa ani am propus sa dezvoltam un astfel de sistem, ieftin, cu un buget de 18 milioane de euro si mi s-a spus ca este putin, ca numai 50-60 milioane de euro ar trebui pentru construirea unei infrastructuri serioase, cu sisteme IT complicate. Data viitoare o sa propun 500 milioane de euro si poate o sa fiu bagat in seama. Dupa vreo sapte ani de experienta cu statul, va spun sincer, am ajuns la concluzia ca nu se poate", a spus deputatul.

In 2013, romanii au platit cu cardul taxe si impozite in suma de 133 milioane de lei, in crestere cu 36%, avans sustinut de tranzactiile la POS, care au consemnat un plus de 38%, potrivit datelor raportate de bancile membre Visa Europe, plata medie situandu-se la 358 de lei.

La sfarsitul anului trecut, plata taxelor si impozitelor locale cu cardul direct la POS la sediile administratiilor fiscale era acceptata de 176 de primarii.

Totodata, un numar de 96 de primarii acceptau plata online a taxelor si impozitelor locale, prin www.ghiseul.ro sau platformele proprii.