Valoarea taxelor si impozitelor platite cu cardul a continuat sa creasca cu peste 30%, la 175 milioane lei. Peste 110 primarii accepta plata online.

Simularile realizate de Visa Europe aratau anul trecut ca daca 30% din platile de taxe si impozite s-ar face cu cardul, statul ar incasa venituri suplimentare de 167 milioane euro, de la contribuabilii care nu au timp – sau chef – sa-si piarda o zi la coada. 

De asemenea, alte 5 milioane s-ar adauga la buget din reducerea cheltuielilor cu administrarea fiscala. Adica prin relocarea functionarilor plictisiti de la ghisee si desfiintarea unor sedii costisitoare si inutile ale administratiilor locale si reducerea cheltuielilor curente. Aceasta suma ar acoperi fara probleme comisioanele de tranzactionare platite de stat.  

Prin plata online a taxelor castigati sunt si cetatenii. Fiindca atunci cand iti pierzi o zi stand la coada, nu numai ca te enervezi, dar practic si pierzi neproducand nimic. Calculand pe baza PIB-ului pe cap de locuitor si al numarului de gospodarii din tara noastra, daca fiecare roman care are de platit taxe locale isi ia o zi libera in acest scop rezulta pierderi pentru economie de aproape 200 de milioane de euro pe an.

Conform studiilor, contribuabilii care au platit taxele si impozitele locale prin ghiseul.ro au alocat in medie de 15 de ori mai putin timp decat cei care au ales sa plateasca la sediile administratiilor locale. Astfel, de exemplu, o persoana petrece in medie 4 minute pentru a plati prin www.ghiseul.ro, in timp ce pentru deplasarea si plata taxelor si impozitelor la ghisee este nevoie de aproximativ 1 ora.