In ritm accelerat si sincronizare impecabila catre salvarea monedei unice! In acest spirit s-a derulat duminica seara, in Berlin, intalnirea dintre Nicolas Sarkozy si Angela Merkel. Au cautat, din nou, solutii pentru criza datoriilor de stat. Si fiecare cuvintel din declaratiile lor a fost anume ales pentru a potoli nervozitatea pietelor financiare.

"Raspunsuri globale, durabile si rapide inainte de sfarsitul lunii... Iata rezultatele acestei intalniri franco-germane", a declarat presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy.

"Suntem decisi sa facem ceea ce este necesar pentru recapitalizarea bancilor", a spus la randul ei Angela Merkel.

Insa, presedintele Sarkozy a descumpanit asteptarile adaugand: " Nu este momentul sa intram in detalii".

"Este dezamagitor ca dupa o groaza de intalniri ale ministrilor de finante si ale sefilor de stat, ne alegem doar cu.. promisiuni pentru viitor", a comentat Fidel Helmer, analist bursier la Frankfurt.

De altfel, chiar daca duminica seara Sarkozy si Merkel afisau un acord fara fisuri, analistii cred ca divergentele persista. De pilda, Angela Merkel crede ca bancile vulnerabile ar trebui sa caute fonduri pe piete si sa recurga doar in ultima instanta la capitalul Fondului de Stabilitate. In schimb, Nicolas Sarkozy  e partizanul unei interventii imediate a guvernelor pentru salvarea bancilor. 

"Pompierul" Trichet, la ultima sedinta din mandat: "Mentinem dobanda de politica monetara la 1,5%"

Si oricum: " Grecia va ramane fara bani luna viitoare. Ceasul ticaie, a inceput numaratoarea inversa. De aceea pietele raman marcate de incertitudini si orice salt pozitiv va fi temporar", a spus Francis Liu, analist financiar.

Liderii francez si german au dat totusi de inteles ca planul lor minune va pune accentul pe intarirea bancilor europene slabite de criza datoriilor si de perspectiva unei participari masive la planul de salvare a Greciei.

Prima victima, banca franco-belgiana Dexia, a intrat deja in reorganizare. Guvernul de la Bruxelles a anuntat luni dimineata cumpararea subsidiarei belgiene a bancii, pentru 4 miliarde de euro. Iar ramurile luxemburgheza, franceza si turca ale grupului vor fi probabil preluate curand de banci mai solide.

Banca Centrala Europeana a adoptat tot joi masuri agresive de lichiditate pentru a sprijini bancile care au probleme de finantare din cauza crizei datoriilor de stat. Astfel, BCE va acorda acestora institutii imprumuturi pe termen lung la dobanzi avantajoase, pentru a acoperi deficitul de finantare cauzat de blocajele cauzate pe piata interbancara de deteriorarea increderii. 

Citeste si:

Cei mai importanti doi oameni ai Rusiei, cotati la 4,6 dolari

Nu mai vor euro ca moneda. Mai multe de jumatate dintre nemti cer reintroducerea marcii germane