"Ce fac cu bancile mele, daca s-ar intampla o cadere controlata a Greciei? Bancile din Grecia ar fi nationalizate. (...) Trebuie sa avem, ca toate celelalte tari, un plan B, daca se declara default-ul Greciei. Cinci banci din Romania ar ajunge sub controlul unui stat elen care este pe perfuzie. Atunci care ar fi conduita statului roman? (...) Si statul ar zice atunci: Nu ni s-a permis sa recapitalizam CEC-ul, cand toate bancile occidentale erau perfuzate cu bani publici", a explicat Daianu, citat de Mediafax.

In Romania sunt prezente mai multe banci din Grecia, respectiv EFG Eurobank prin Bancpost si National Bank of Greece prin Banca Romaneasca, in timp ce Piraeus Bank, Alpha Bank, Emporiki Bank si ATEbank activeaza sub brand propriu. Emporiki Bank este controlata de Credit Agricole, care detine peste 90% din actiunile bancii elene. EFG Eurobank si Alpha Bank au anuntat la finele lunii august ca vor fuziona.

Analistul economic propune chiar un scenariu pentru iesirea Greciei din zona euro, chiar daca liderii europeni neaga o astfel de varianta.

"Poti imagina si iesirea Greciei din UE, chiar daca toata lumea neaga, dar sunt scenarii la care se lucreaza in guverne si la BCE. Sigur ca nu se discuta public, dar eu va spun ca aceste analize se fac", a mai spus Daianu.

Citeste si:

Planul secret al Germaniei pentru Atena: Grecia ar trebui “sa se vanda” Europei cu 125 mld. euro

Disperare la Atena. Grecia reduce din nou pensiile si face concedieri, pentru a evita intrarea in default

“Dr. Doom” pune cruce Atenei: Grecia ar trebui sa paraseasca zona euro si sa intre in default