Potrivit companiilor de transfer bancar, rudele din tara ale celor ce lucreaza in strainatate au o nevoie mare de bani, dovada numarul mare de tranzactii. In schimb, sumele sunt cu mult mai mici decat cele trimise in anii trecuti.

Specialistii pun acest lucru pe seama faptului ca recesiunea inca nu a disparut din Occident, iar conationalii nostri sunt mult mai cumpatati. Dureros este ca nici aici nu-i mai bine si rudele si-au pierdut astfel singurul sprijin pe care contau.

Doamna Doina traieste intr-o localitate de langa Sibiu si este somera. Singurul ei sprijin e baiatul care lucreaza de trei ani in Spania. Lui ii cere ajutorul si acum inainte de Paste.

Femeia spune ca anul trecut primea lunar in jur de 100 de euro. Acum nu mai spera la aceasta suma.

"Nu mai este cum a fost! Ma astept la sume mai mici", spune Doina Ranga.

Pe langa faptul ca nu mai pot trimite bani cu teancul, multi dintre ai nostri nu vor ajunge in tara de sarbatori. Este si cazul Dianei din Spania.

"Nu cred ca vin acasa, criza e mare, biletul de avion va costa 250 de euro, plus cadourile pe care trebuie sa le cumpar pentru cei de acasa, nepoti, surori, frati, deja ajung la o cheltuiala prea mare", explica Diana.

Nicoleta este plecata si ea de opt ani in Italia. Tocmai si-a anuntat rudele ca nu-si mai permite excursia.

"Facem curat, ne pregatim de Paste, va asteptam! Foarte frumos, numai ca noi nu venim. De ce? Sa venim pana acasa, drumul, cu toate la un loc, cu cadouri, ne costa prea mult si nu ne convine. Preferam sa stam aici", spune Nicoleta.

In 2009, romanii au trimis acasa 6,6 miliarde de euro, cu un sfert mai putin ca in 2008. Pentru 2010 nimeni nu se mai asteapta nici la atat.