Raiffeisen: Introducerea unei taxe bancare in Romania este putin probabila, din cauza opozitiei BNR
Introducerea unei taxe bancare in Romania este putin probabila, deoarece "influenta" Banca Nationala a Romaniei (BNR) se opune unei astfel de masuri, se arata intr-un raport Raiffeisen privind sectorul bancar din Europa Centrala si de Est.
"Nu exista planuri serioase de a introduce o taxa speciala pe banci, intrucat influenta banca centrala a Romaniei se opune unei astfel de masuri", se arata in raportul Sectorul Bancar din Europa Centrala si de Est 2011.
Sectorul bancar din Romania a revenit pe profit in prima jumatate a anului, dupa rezultatul negativ de anul trecut. Scenarii mai pesimiste au fost evitate in 2009 si 2010 ca urmare a rezervelor substantiale de lichiditate si capital, considera analistii Raiffeisen.
Un numar ridicat de banci de la periferia zonei euro opereaza in Romania si controleaza impreuna 16% din active. Totusi, statisticile recente arata ca aceste banci au o rata de adecvare a capitalului peste media tarii, iar situatia lichiditatii ramane solida, intrucat nu exista indicii privind retrageri de depozite.
Totodata, ca urmare a avansului mai lent al creditarii, imprumuturile neperformante au continuat sa creasca, ajungand in prezent la 13,4%, chiar daca mai lent ca anul trecut. Raportul dintre credite si depozite se mentine peste 100% si chiar a crescut usor in prima jumatate a anului, din cauza avansului lent al depozitelor. In primele sase luni, avansul creditarii a ramas redus, mai ales pe segmentul de retail. Analistii Raiffeisen se asteapta ca acest trend sa continue si in 2012.
Efectele programului de sustinere a sectorului ipotecar, Prima Casa, se estompeaza gradual, in timp ce situatia financiara a majoritatii gospodariilor ramane fragila.
Grupul Raiffeisen avea in Romania, la finele lunii iunie, peste 6.000 de angajati si 544 de sucursale care deservesc aproape 1,939 milioane de clienti, 100.000 de IMM-uri si peste 6.800 companii mari si medii.
Banca a inregistrat in Romania, in primul semestru, un profit dupa taxe de 40 milioane euro, in scadere cu 23% de la 52 milioane euro in aceeasi perioada a anului 2010, in urma cresterii cheltuielilor si reducerii veniturilor din comisioane, investitii financiare si derivate.
Activele Raiffeisen Bank International in Romania au scazut in primul semestru fata de sfarsitul anului trecut, de la 6,227 miliarde euro la 6,172 miliarde euro.
Soldul creditelor si avansurilor catre clienti a urcat de la 4,24 miliarde euro la 4,39 miliarde euro, iar depozitele constituite de clienti au coborat de la 3,63 miliarde euro la 3,5 miliarde euro.
Citeste si