Directorul general al grupului, Federico Ghizzoni, ar putea anunta emisiunea de actiuni pe 14 noiembrie, odata cu rezultatele financiare pentru trimestrul al treilea, au afirmat patru surse apropiate discutiilor.

Banca se pregateste sa angajeze sase-opt aranjori, care ar trebui sa atraga 5-7 miliarde euro, au adaugat sursele citate.

Autoritatile bancare europene au cerut in octombrie bancilor din zona euro sa-si consolideze rezervele de capital de calitate la niveluri care le-ar permite sa faca fata consecintelor agravarii crizei datoriilor de stat. Bancile vizate trebuie sa ajunga la o rata a capitalului de rang intai de minimum 9% pana la 30 iunie, dupa deprecierea expunerii pe datoriile de stat ale tarilor de la periferia zonei euro. De asemenea, institutiile de credit trebuie sa prezinte autoritatilor nationale modalitatile prin care intentioneaza sa atinga aceasta tinta pana pe 25 decembrie.

UniCredit ar putea efectua astfel cea mai mare emisiune de actiuni din ultimii doi ani, pentru a se alinia termenului limita impus de autoritatile bancare pentru majorarea capitalului. Daca nu va reusi sa atraga bani de la investitori privati si institutionali, UniCredit ar putea apela la sprijinul guvernului italian, noteaza Bloomberg.

In acelasi timp, tot mai multi aliati ai lui Berlusconi ii cer acestuia sa demisioneze, in timp ce pietele financiare cer dobanzi tot mai mari pentru a imprumuta Italia, pe fondul temerilor ca tara ar putea fi inghitita de criza datoriilor de stat.

Guvernul italian asteapta marti votul parlamentului privind raportul de buget pe 2010, un moment crucial pentru Berlusconi, care ar putea pierde majoritatea dupa ce mai multi membri ai coalitiei au trecut in ultimele zile in opozitie.

Costurile de finantare ale Italiei au atins luni un nou maxim record, iar randamentul obligatiunilor de stat cu maturitatea la zece ani se apropie de 7%, considerat de multi economisti un prag al sustenabilitatii care ar putea determina guvernul sa ceara ajutor financiar international.

Autoritatea Bancara Europeana a estimat in octombrie ca UniCredit are cel mai mare deficit de capital fata de obiectivul de 9% dintre bancile italiene, de 7,4 miliarde euro. Situatia UniCredit este complicata si de participatia de 7,6% detinuta de banca centrala si fondul suveran al Libiei, care se numara printre activele inghetate in acest an de Uniunea Europeana, Marea Britanie si Statele Unite in incercarea de a-l impiedica pe fostul lider libian Muammar Ghaddafi, ucis luna trecuta, sa aiba acces la finantare.