Decizia reprezinta o premiera si a fost luata la recomandarea Comisiei Europene (CE), urmand sa intre in vigoare in ianuarie 2013.

Sanctiunea va fi ridicata imediat, daca Ungaria va prezenta masuri corective pana la 22 iunie, a precizat Vestager. O sursa apropiata situatiei a declarat ca aceasta solutie de compromis a fost convenita de ministrii de Finante.

Suma de 495 de milioane de euro reprezinta aproape o treime din cele 1,7 miliarde de euro la care Ungaria are dreptul in 2013 prin fondurile de coeziune care sunt acordate regiunilor defavorizate ale Uniunii Europene, in special tarilor foste comuniste care au aderat in 2004 si 2007.

Propunerea CE de blocare a fondurilor a fost luata in conformitate cu noile prerogative ale Executivului european si este vazuta drept "un stimulent puternic pentru ca Ungaria sa respecte Pactul de Stabilitate care prevede un deficit bugetar de maxim 3% din PIB".

Potrivit CE, Ungaria nu a reusit sa reduca deficitul bugetar la 3% din PIB, de la aderarea la UE, in 2004.

Ungaria a adus anul trecut deficitul bugetar sub 3% din PIB, dar acest fapt s-a datorat in mare parte nationalizarii fondurilor private de pensii. Comisia considera ca masura nu este o corectie structurala a deficitului.

Comisia anticipeaza ca Ungaria va avea anul viitor un deficit bugetar de 3,25%, daca nu va lua noi masuri. Liderii europeni, cu exceptia celor din Marea Britanie si Cehia, au semnat la inceputul acestei luni un pact fiscal pentru inasprirea controlului bugetar.