Trichet a folosit ultimul discurs public ca presedinte al Bancii Centrale Europene (BCE) pentru a indemna la o integrare economica mai profunda intre statele din zona euro, expunandu-si viziunea unei uniuni monetare mai stranse, mai apropiate.

Unele dintre ideile sale ar putea atinge insa chestiunea sensibila a suveranitatii nationale.

"Pentru tarile care pierd accesul la piete, abordarea actuala de a oferi ajutor contra unor conditii solide este justificata. Tarile merita o oportunitate de a remedia situatia si de a restaura stabilitatea. Insa aceasta abordare ar trebui sa aiba limite definite clar", a aratat Trichet.

Oficialul a propus ca, daca o tara va rata "in mod persistent" tintele convenite in programele economice cu institutiile financiare economice, institutiile europene sa poata interveni in politica economica interna.

"In aceasta a doua etapa, autoritatile europene, ca noi (BCE, n.r.), ar dobandi un rol mult mai profund si autoritar in formularea politicilor economice ale acelei tari. Implementarea acestei idei, acestei etape secundare, ar necesita evident o modificare a Tratatului UE. Ar implica de asemenea un nou concept de suveranitate", a aratat Trichet.

Oficialul a aratat ca Germania reprezinta un exemplu al felului in care politicile economice solide si reformele "indraznete" pot consolida competitivitatea si prosperitatea unei tari din zona euro.

In luna iunie, Trichet si-a prezentat viziunea unui minister central al finantelor pentru statele din zona euro, reiterata si intarita in discursul de luni.

"Ministerul european de finante ar supraveghea in primul rand modul in care se aplica politicile fiscale si cele competitive si, cand va fi necesar, va avea responsabilitatea de a impune acea a doua etapa despre care am vorbit. Ideea unui minister european al finantelor pare tot mai putin indrazneata. A nu lua in calcul infiintarea unei astfel de institutii pare o atitudine chiar mai cutezatoare", a afirmat presedintele BCE.

Presedintele BCE va preda mandatul la sfarsitul lunii octombrie lui Mario Draghi, guvernatorul Bancii Italiei.