1. Statele membre din zona euro trebuie sa se inteleaga asupra unei noi forme a Tratatului Uniunii Europene pentru a crea o politica fiscala comuna. Astfel, Banca Centrala Europeana (BCE) va asigura lichiditatea pietei, iar Fondul de Stabilitatea va trebui sa sustina riscurile.

2. Daca primul pas este realizat, atunci Fondul de Stabilitate va garanta pentru obligatiunile Greciei, sustinute acum de Banca Centrala Europeana si de Fondul Monetar International. Acest lucru va reechilibra situatia din zona euro, iar datoria Greciei se va reduce cu ajutorul Fondului de Stabilitate.

3. Fondul de Stabilitate trebuie folosit pentru garantarea sistemului bancar si nu a obligatiunilor statelor. Asa ca, recapitalizarea va trebui acordata dupa varianta nemtilor. Germania vrea ca bancile sa aiba acces la bani doar in cazuri de urgenta.

4. Marile banci vor trebui sa respecte ordinele Bancii Centrale. In caz contrar, nu vor mai beneficia de imprumuturi la costuri reduse.

5. BCE va trebui sa asigure stabilitatea bancilor europene prin controale periodice.

6. Pentru a contracara problema imprumuturilor scumpe, BCE va trebui sa reduca si mai mult dobanda de politica monetara. Astfel, Italia, de exemplu, se va putea imprumuta la costuri mici, iar guvernele nu vor "tipari" bani.

7. Bancile vor putea fi recapitalizare, indata ce tarile din zona euro vor stabili o politica fiscala comuna.

Citeste si:

Pamantul, in pericol. Cati vom fi in 2100 si cum vad expertii salvarea planetei

Start-up intr-o lume de 4 trilioane de dolari. Povestea traderilor romani care gusta crema pietelor financiare. “Fiecare zi e un rollercoaster emotional”