Criza economica a zguduit puternic modelul postbelic al Europei si Germania ia din ce in ce mai mult deciziile. In timp ce multe state incearca sa-si plateasca datoriile, doar cancelarul Angela Merkel are destui bani pentru a-i salva. Iar pretul pe care il cere Merkel - control mai puternic asupra modului cum functioneaza economiile acestor state - declanseaza semnale de alarma in capitalele europene. 

La Atena, protestatari imbracati in uniforme naziste se plimba pe strazi, ca aluzie la vechiul model al Germaniei. In Polonia, acuzatiile ca Germania are ambitii imperialiste au devenit parte a campaniei pentru recentele alegeri prezidentiale.  Si chiar daca liderii germani au cautat in ultimele saptamani sa calmeze temerile inaintea reuniunilor de la Bruxelles din aceste zile, tonul a sunat combativ, scrie Washington Post. 

"Intrebarea cine ar putea accepta un model german a fost rezolvata de pietele financiare. Discutam despre detaliile si amploarea masurilor, nu de natura lor", a spus un purtator de cuvant al ministrului german de finante, Wolfgang Schaeuble. 

Bancile germane sunt mai putin expuse decat cele franceze la criza din Grecia. Germania s-a angajat, pana in prezent, cu 290 miliarde de dolari la pachetele financiare pentru Grecia, Portugalia, Irlanda si oricine mai are nevoie - mult mai mult decat oricare alta tara din Europa.  Indoielile legate de un rol mai mare in Europa sunt evidente si in Germania, unde Merkel se confrunta cu dezbateri tot mai dure privind masura in care tara ar trebui sa-si foloseasca banii pentru a ajuta alte state. 

"Asta este problema cand conduci. Cand Germania actioneaza exista temeri ca Germania va domina. Daca Germania nu face nimic exista temeri ca se retrage din Europa", a spus fostul ministru de externe Joschka Fischer.

Germania de dupa Al Doilea Razboi Mondial. Soapte la urechea Frantei

Pentru aproape jumatate de secol dupa Al Doilea Razboi Mondial, Germania s-a multumit sa fie o putere industriala si a lasat politica in seama Frantei, care nu avea aceeasi istorie de a folosi forta pentru a-si atinge obiectivele. Daca Germania de Vest vroia sa se intample ceva in Europa ii soptea vecinului sau francez, iar propunerea se facea in comun.

Dupa caderea Zidului Berlinului, Germania mult timp divizata a anuntat ca doreste reunificarea, starnind temeri ca o tara puternica in centrul Europei se va ridica din nou asupra vecinilor mai slabi.

Pentru acceptarea unificarii de catre Franta, presedintele Francois Mitterrand a cerut un pret ridicat: Germania sa renunte la moneda sa stabila, marca, si sa se lege de o moneda comuna si prin extensie de Europa.  Sistemul a functionat multi ani. Dar timpul si circumstantele favorizeaza Germania in rolul de conducator. Puterile continentale, intre care Franta si Italia, au scazut in influenta, in timp ce in interiorul Germaniei precautia aproape a disparut. Drapelul german, considerat un simbol al mandriei nationaliste, flutura din ce in ce mai mult in toata tara, scrie Washington Post.  Pana in prezent, Germania s-a situat intr-o zona de mijloc - criticii ar spune ca a evitat sa-si asume sarcini de conducere - in privinta abordarii problemelor economice care afecteaza Europa de doi ani. In contextul crizelor din Grecia, Irlanda sau Portugalia, Germania a rezistat la a plati nota si nu a conturat o viziune clara despre cum se pot evita probleme in viitor.  Pe termen lung, insa, expertii sustin ca Merkel are putine optiuni pentru a se indeparta de Europa, chiar daca o astfel de directie ar fi populara in randul unei parti a electoratului, scrie Mediafax.

Citeste si:

In Germania a revenit marca. Primul produs care "se vinde" in vechea moneda nemteasca FOTO