Propunerea privind taxarea suplimentara a bancilor a aparut in Romania ca rezultat al legaturilor stranse dintre guvernul ungar si partidul minoritar (UDMR - n.r.), a declarat, vineri, presedintele BCR, Dominic Bruynseels, care arata ca este liniste deocamdata pe acest "front".

"Lasati-ma sa va dau cateva elemente de background. In Romania exista o importanta minoritate ungara si n-ar trebui sa va surprinda ca exista legaturi stranse intre guvernul ungar si acest partid minoritar, cred ca de acolo vine (propunerea - n.r.)", a spus Bruynseels intr-o teleconferinta dupa anuntarea rezutatelor financiare ale grupului Erste.

Afirmatia lui Bruysneels a venit dupa ce unul dintre participantii la conferinta, analist la o companie americana, a afirmat ca au existat discutii despre introducerea unei taxe pe banci in Romania si, data fiind situatia bugetului, o astfel de masura nu ar fi prea surprinzatoare.

"Ne puteti spune ceva despre asta?", a intrebat Ronny Rehn, analist la Keefe, Bruyette & Woods, companie americana specializata in servicii financiare.

Anterior, Andreas Treichl, presedintele executiv al grupului Erste, care controleaza BCR, a spus ca discutii referitoare la introducerea unei astfel de taxe in Romania au avut loc in urma cu cateva luni, dar intre timp nu s-a mai auzit nimic despre acest subiect.

"Totul este linistit pe frontul taxei in Romania", a spus si Bruynseels.

La inceputul lunii octombrie, vicepresedintele executiv al UDMR, Laszlo Borbely, care ocupa si pozitia de ministru al Mediului, a declarat ca sustine in continuare introducerea unei taxe de solidaritate asupra bancilor, masura pe care chiar el a propus-o.

El a adaugat ca taxa a fost aplicata in Ungaria si nu vede de ce in Romania sa nu existe aceasta solidaritate, "care inseamna, spre exemplu, putin mai multi bani in buget, care vin de la banci".
Esti de acord ca bancile sa fie obligate sa plateasca taxe suplimentare pe profit? (15 voturi)
Da
80%
Nu
6.67%
Nu stiu ce sa zic
0%
Nu cred ca e o idee buna
0%
Da, daca si ele isi "taxeaza" clientii prin comisioane si dobanzi mari
13.33%