Pentru o buna intelegere a subiectului va prezentam mai intai punctul de vedere al BCR la articolul : "Cine este romanul cu cea mai mica dobanda la credit - Euribor + 1,5% - si cum a ajuns aici", publicat ieri de incont.ro.
Ce spune BCR? Contactati de incont.ro pentru a formula un punct de vedere cu privire la cazul Toma, reprezentantii BCR au declarat urmatoarele:
"Cazul dlui Toma ar putea la fel de bine sa primeasca titlul: “Cine este bancherul roman cu cea mai mica intelegere a costurilor finantarii”. Dl. Marian Toma care se prezinta drept bancher cu peste un deceniu de experienta in domeniu (inclusiv in pozitii de management), si care ofera in prezent servicii de consultanta bancara, pare, sau se preface, ca nu intelege mecanismul de stabilire a costurilor unui credit", spun oficialii BCR.
"Dl. Toma solicita o dobanda pe care el insusi, daca ar mai activa ca bancher, nu ar putea sa o ofere (in mod cinstit) vreunui client, in conditiile in care in Romania costurile unui credit in EUR depasesc cu mult valoarea pe care domnia sa o aminteste (3%). Dobanda unui credit, precum cel de fata, nu depinde doar de valoarea indicelui de referinta EURIBOR ci si de costurile cu marja finantarii, costurile de risc, costurile cu rezerva minima obligatorie, costurile capitalului ori costurile operationale la nivel de produs. Nivelul inflatiei din Romania de peste 8% influenteaza de asemenea costul finantarii", continua acestia.
"In mod particular, Dl. Toma reclama faptul ca nu ar fi inteles (?!) prevederile unui contract semnat de bunavoie si ca ar fi interpretat dobanda variabila ca fiind echivalenta cu indicele de referinta EURIBOR, desi in contractul de credit nu este amintit vreun indice de referinta, asa cum insinueaza dumnealui. Inclinam sa credem ca nu este cazul, remarcand, in acelasi timp, ca Dl. Toma recunoaste faptul ca incearca sa se foloseasca de o portita juridica pentru a beneficia de un cost al creditului nesustenabil", adauga reprezentantii celei mai mari banci din Romania.
"Hotararea instantei intermediare ii face, de altfel, un mare deserviciu dlui Toma, demonstrand in subsidiar ca solicitarea sa este cu totul netemeinica (o banca nu isi permite in mod practic si faptic sa ofere o dobanda la credite mai mica decat dobanda la depozite!). Merita amintit in acest sens ca insusi statul roman (in calitate de client suveran cu risc foarte scazut) acceseaza in prezent finantari in EUR la o dobanda de peste 7%. Suntem siguri ca verdictul final al justitiei va fi atat in spiritul legii cat si al economiei de piata libere", mai puncteaza responsabilii BCR.
"Reamintim faptul ca BCR propune clientilor sai oferte, atractive si corecte. In acelasi timp, punctam faptul ca piata si nu bunul plac al vreunei institutii bancare determina costurile finantarii. A oferi costuri de creditare sub valoarea costurilor atragerii de resurse si costurilor operationale este nu doar o practica comerciala paguboasa, si chiar ilegala, dar si iresponsabila fata de toti depunatorii si clientii bancii. Avem fata de acestia responsabilitatea de a mentine profitabilitatea BCR, pentru a putea pastra economiile lor in siguranta si a putea oferi dobanzi atractive la depozite", se mai arata in punctul de vedere oficial al Bancii Comerciale Romane, transmis incont.ro.
"Regretam faptul ca Dl. Toma actioneaza impotriva principiilor comerciale unei industrii care i-a oferit dumnealui personal posibilitatea unei cariere satisfacatoare (la care multi tineri poate viseaza), dar si care, contrar impresiei induse publicului larg in ultima perioada, isi ia foarte in serios responsabilitatea de a sprijini clientii sa economiseasca, sa investeasca si sa isi atinga ambitiile pentru o viata mai buna", incheie oficialii celei mai mari banci din sistem.
Ce spune Marian Toma? "Legat de punctul de vedere BCR "Cine este bancherul roman..." raman putin surprins ca banca adreseaza mai mult persoana mea/trecutul meu profesional si mai putin speta in disputa", spune Marian Toma.
"Corelarea Activelor (Creditelor) cu Pasivele (Sursele) inclusiv ca si TERMENE este o componenta importanta a managementului oricarei banci, prin urmare si unul din riscurile majore pe care orice banca trebuie sa-l ia in considerare atunci cand isi desfasoara activitatea. Unul din pricipiile de prudenta bancara mentioneaza ca nu este recomandabil ca din surse pe termen scurt/mediu (1-5 ani) sa acorzi credite pe termen lung (25 ani), decat asumandu-ti RISCUL de variatie a ratei dobanzii", explica fostul bancher.
"Daca ulterior "piata" se misca intr-o directie adversa bancii, aceasta ar trebui sa-si asume deciziile mai putin fericite din trecut si "Nicio banca nu are dreptul sa treaca propriile greseli in contul clientilor", conform declaratiilor d-lor Mugur Isarescu si Adrian Vasilescu de la sfarsitul anului 2008, respectiv inceputul anului 2009", adauga acesta.
"La data acordarii structura FIXA pentru 1 an a dobanzii creditului a fost de 6.95%. Se poate observa f usor ca Euribor 12M (de la data acordarii creditului) a fost de 4.8% + Marja Contractuala de 1.5% = 6.30% sensibil apropiat de 6.95%, prin urmare consider decizia luata la data semnarii contractului de credit ca fiind una logica si corecta. Nu vad cum acum la data prezentei (ULTERIOR semnarii contractului de credit) banca poate solicita/justifica diferenta de la 2.5% (euribor + marja contractuala) pana la 10.4% (dobanda solicitata de catre banca) adica o diferenta suplimentara de marja de 7.9%!", puncteaza Marian Toma.