Intrebarea fireasca de pe buzele tuturor, zilele acestea: "Pana cand va dura reducerea cu 15% a veniturilor pensionarilor?" a primit si un raspuns, de la insusi presedintele Romaniei: "Va pot spune doar intentia: pana la 31.12.2010, dar este doar o intentie, in speranta ca in bugetul 2011 vom avea resursele finanaciare pentru a a acoperi integral nevoia de finanatare a sistemului de pensii", a spus Traian Basescu.

Seful statului a explicat faptul ca reducerea pensiilor cu de 15% este o consecinta a lipsei banilor.

"Sistemul de pensii este afectat de lipsa de resurse pentru a plati pensile la valoarea lor de acum. Lipsa banilor si interiorul sistemului de pensii sunt cauzele. Bugetul de stat transfera pensiilor 1,7 miliarde de euro in acest an. Pentru a plati pensiile 100% ar trebui minim 2,2 miliarde de euro. Diferenta nu o avem, din acest motiv solutia pe care am propus-o in discutiile cu Fondul, cu Banca Mondiala si cu UE a fost reducerea cu 15% a pensiilor" a declarat Basescu.

"Trei milioane de bugetari trebuie sa cotizeze pentru aproape sase milioane de pensionari. Eu nu invinuiesc nici pe unii, nici pe ceilalti, dar spun ca trebuie sa facem ceva pentru a evita colapsul", a precizat el, aducand in discutie si neregulile gasite la nivelul sistemului de pensii, cu accent pe pensionarea pe caz de boala.

In Romania, la momentul actual sunt 1,2 milioane de pensionari cu stagiul complet, in acelasi timp avem 1,3 milioane pensionari fara stagiu complet, in general pensionati la cerere si mai avem inca 906. 000 pe caz de boala. O simpla adunare ne arata ca avem mai multi pensionari cu stagiu de pensionare neindeplinit decat cu stagiu indeplinit.

"In ultimii ani s-a produs o crestere exploziva a pensionarilor pe caz de boala. Spre exemplu, in jud Bihor sunt 52.756 de pensionari de invaliditate adica 32,9% din totalul pensionarilor din judet. Judetul Covasna: aici sunt doar 5.403 pensionari de invaliditate, ce reprezinta 12,2% din procentul de pensionari. In Mehedinti cifra este 13,6%. In Sectrorul 1 din Bucuresti tot 13%. Acest procent de 32% ne arata ceva in neregula in Bihor. Sunt sate intregi in care toti barbatii sunt pensionati pe caz de invaliditate", a explicat seful statului.

Totodata, Basescu a facut un apel catre Ministerul Muncii. "Pana la sfarsitul anului Ministerul Muncii trebuie sa vada care sunt pensionati corect pe caz de invaliditate si care dintre ei sunt la munca in Spania", a spus Basescu.

De asemenea, in ceea ce priveste ajutoarele sociale, presedintele a reiterat ca si acestea vor avea parte de reduceri de alocari. "In momentul de fata, in Romania sunt circa 200 de ajutoare de care romanii pot beneficia. Repet, circa 200 de ajutoare, de diverse tipuri. Aceste ajtoare costa anul acesta peste 2 miliarde de euro si de ele beneficiaza circa 7 milioane de romani. Mare parte din aceste ajutoare sunt nejustificate si reprezinta o alta forma de clientelism. Ele au fost acordate ori la inceput ori la sfarsit de mandat si vizau efectele electoral", a punctat presedintele.

"Va pot spune ca din aceste ajutoare sunt persoane care cumuleaza din aceste ajutoare venituri de 5.000 de lei, mai mult decat un ministru. Sunt suficienti beneficiari ai acestor peste 200 de ajutoare ca se ne ridice semne de intrebare. Nu va mai spun ca intr-un singur judet astazi am constatat ca sunt foarte multi oameni care incaseaza simultan ajutorul de somaj si lucreaza la negru", a continuat acesta.

Pe de alta parte, alocatia pentru cresterea copilului ar putea ramane la fel: "Categoric nu trebuie atinsa. Nu va pot spune cum ies socotelile. Pot sa exprim o speranta. Sper sa fie minim afectata. Vom vedea", a declarat Traian Basescu.

Cat priveste aparatul bugetar, seful statului a tinut sa mentioneze cat de costisitor si de ineficient este acesta: "Cu sau fara asistenta FMI, trebuie sa privim la modernizarea aparatului bugetar al Romaniei si optimizarea costurilor cu acest aparat extrem de ineficient. Pentru anul 2010 cheltuielile cu aparatul bugetar sunt 43,6 miliarde lei, de la 17 miliarde in urma cu cativa ani", adaugand ca 25 % din numarul angajatilor Administratiei Prezidentiale vor fi concediati, la fel ca ceilalti salariati bugetari.