Live TEXT

-Daca vom continua in felul acesta in urmatorii doi ani vom ajunge la Grecia

-Daca noi am face cu FMI un nou imprumut care nu ar fi mai mic de 20 de miliarde de euro, fara sa facem nimic in privinta cheltuielilor bugetare, Romania va ajunge la un nivel de indatorare in 2013 la peste 70% din totalul PIB.

-In momentul de fata nivelul de indatorare este de 31% iar pana la sfarsitul anului vom ajunge la 36%, iar masurile luate acum sunt pentru a preveni cresterea nivelului de indatorare peste limita de 36-40%.

-Romania este datoare cu un buget national.

-Suntem intr-o situatie dificila care ne permite aplicarea de corectii ca sa evitam dificultatile mai mari.

-Dupa 20 de ani de la Revolutie, am insotit evolutia democratica la dezvoltarea unui stat Clientelar!! Romania s-a dezvoltat ca un stat clientelar. Nu suntem singura tara intr-o astfel de situatie, dar discutam realitatile de la noi. Sistemul politic dar si social care a s-a dezvoltat in Romania este un sistem bolnav. Sistemul clientelar nu face decat sa afecteze valorile democratice ale unui stat modern.

Solutia? Reforma statului

-Lipsa banilor. Statul roman nu-si mai permite sa finanteze propriile sisteme pe care le-a generat stamb, cum este spre exemplu aparatul bugetar.

-Sistemul de pensii este afectat de lipsa de resurse pentru a plati pensile la valoarea lor de acum. Lipsa banilor si interiorul sistemului de pensii. Bugetul de stat transfera pensiilor 1,7 miliarde de euro in acest an. Pentru a plati pensiile 100% ar trebui minim 2,2 miliarde de euro. Diferenta nu o avem, din acest motiv solutia pe care am propus-o in discutiile cu Fondul si cu Banca Mondiala si cu UE a fost reducerea cu 15% a pensiilor.

Boala sistemului de pensii

-In Romania, la momentul actual sunt 1,2 mil pensionari cu stagiul complet, in acelasi timp avem 1,3 mil pensionari fara stagiu complet, in general pensionati la cerere si mai avem 906 000 pe caz de boala. O simpla adunare ne arataca avem mai multi pensionari fara stagiu de pensionare neindeplinit decat cu stagiu indeplinit.

-In ultimii ani s-a produs o crestere exploziva a pensionarilor pe caz de boala. Spre exemplu, in jud Bihor sunt 52.756 de pensionari de invaliditate adica 32,9% din totalul pensionarilor din judet. Judetul Covasna: aici sunt doar 5.403 pensionari de invaliditate, ce reprezinta 12,2% din procentul de pensionari. In Mehedinti cifra este 13,6%. In Sectrorul 1 din Bucuresti tot 13%.
Acest procent de 32% ne arata ceva in neregula in Bihor. Sunt sate intregi in care toti barbatii sunt pensionati pe caz de invaliditate.

Pana la sfarsitul anului Ministerul Muncii trebuie sa vada care sunt pensionati corecti pe caz de invaliditate si care dintre ei sunt la munca in Spania.

-Intrebarea este: pana cand va dura aceasta reducere cu 15% a veniturilor pensionarilor.Va pot spune doar intentia: pana la 31.12.2010, dar este doar o intentie in speranta ca in bugetul 2011 vom avea resursele finanaciare pentru a a coperi integral nevoia de finanatare. 

-Alt segment vizat de reduceri : sistemul de ajutoare sociale. In mom de fata in Romania sunt circa 200 de ajutoare de care romanii pot beneficia. Aceste ajutoare costa anul acesta peste 2 mld de euro si de ele beneficiaza circa 7 mil de romani. Ce se observa insa si legat de aceste ajutoare. Ele au fost in primul rand, mare parte din ele, nu spun ca toate, sunt nejustificate si reprezinta o alta forma de clientelism. Ele au fost acordate la inceput sau sfarsit de mandate si insemnau voturi.
-Va incepe o operatiune de evaluare a acestor ajutoare. Sunt persoane care cumuleaza aceste ajutoare si ajung la venituri de peste 5.000 de lei pe luna, adica mai mult decat un ministru.
Nu spun ca e o practica generalizata dar sunt destui beneficiary care sa ridice semne de intrebare.
-Numai intr-un singur judet am constatat ca numarul este mic

-Sunt oameni care incaseaza ajutorul de somaj si lucreaza la negru sau sunt 128 de oameni intr-un judet care incaseaza ajutor si lucreaza cu contract de munca.

-La sfarsitul anului ajungem la un deficit de 9,1% din PIB adica peste 11 miliarde de euro. Vreau sa intelegeti foarte bine: daca ar fi existat bani cu siguranta s-ar fi platit pensile integral.

-Pana la sfarsitul anului trebuie sa punem la punct sistemul de asistenta sociala astfel incat el sa nu mai fie o zona a risipei fara limite.

-In ceea ce priveste aparatul bugetar: reducerea cheltuielilor. Cu sau fara asistenta FMI trebuie sa privim la modernizarea aparatului bugetar al Romaniei si la optimizarea costurilor cu acest aparat extrem de ineficient. Cifrele care m-au facut sa fiu foarte determinat in a sustine aceasta directie: in anul 2004 cheltuielile cu aparatul bugetar era de 17 mld lei…pentru 2010 s-au cheltuit 43,6 miliarde de lei. Este mai mult decat o dublare. Perioada “veseliei fara limite” si a "angajarii fara limite", ne-a adus aici.

-Modernizarea statului nu se poate fara restructurarea aparatului bugetar.

-In economia reala sunt circa 3 milioane de salariati care trebuie sa ia fiecare in spate obligatiile pentru ceva bugetari si 2 pensionari.

-Avem 2011-2012 sa ajungem ca Grecia daca vom continua in felul acesta

-Aceste masuri nu vor fi suficiente daca Guvernul nu le va acompania cu masuri de sustinere a economiei. Sper ca miercuri sa discut cu executivul si sa vad solutii. Tot miercuri voi sta si la dispozitia reprezentantilor pensionarilor, sindicate, bugetari.