Protestul lor nu va inceta pana cand nu isi vor primi in intregime salariile restante si nu se va rediscuta incadrarea in munca. Astfel, daca aveti acte de depus sau de ridicat de la Cadastru, sindicalistii va sfatuiesc sa nu faceti drumul degeaba pentru ca nu lucreaza si nu vor lucra pana cand situatia nu se remediaza.

Asta inseamna ca si programul Prima Casa este blocat in acele localitati in care s-a declansat greva spontana.

"Ultima data, la ultimul protest, ni s-a promis ca ni se vor plati drepturile salariale restante integral pana la 15 aprilie. Era vorba si de restante si de plata pentru luna martie. Pana acum, am primit circa 40% din ce trebuia", a spus Paraschiv.

El a adaugat ca o alta nemultumire vine din faptul ca reincadrarea s-a facut gresit si ca un muncitor necalificat va castiga 890 de lei si un referent clasa 1 A va primi 880 de lei, ceea ce este incorect.

Secretarul general al Sindicatului Politistilor si Personalului Contractual a mai aratat ca "foarte multe acte vor putea fi anulate pentru ca s-a schimbata incadrarea referentului si a registratorului care sunt trecuti pe functii de consilier juridic si astfel ajung sa aiba drepturi care pot fi limitate sau contestate in justitie".

Potrivit acestuia, fiind consilieri juridici nu mai au drepturile pe care le aveau de a elibera acte cu valoare in fata oricarei instante. "Poate asta se si doreste ca orice act sa poata fi anulat", a continuat Toader Paraschiv.

Mai mult, membrii sindicatulor din intreaga tara au in plan declansarea in perioada urmatoare a unei greve generale, "cu intreruperea totala a activitatii".

In ultimele zile, angajati ai oficiilor din mai multe judete au declansat proteste spontane. Cauzele par a fi aceleasi, dar explicatiile sunt diferite.

Reprezentantii sindicatului din OCPI Cluj spun ca principalele lor nemultumiri sunt legate de "incadrarea ilegala si abuziva pe o grila de salarizare care nu asigura subzistenta, prin reducerea salariilor cu 50 la suta", la care se adauga, incepand cu luna iunie, inca 25 la suta, dupa cum a declarat presedintele Traian Basescu.

Potrivit sindicalistilor clujeni, alte nemultumiri privesc plata drepturilor salariale restante conform contractului colectiv de munca, lipsa negocierilor cu sindicatele din cadastru si publicitate imobiliara, cu privire la incheierea unui nou contract colectiv de munca sau lipsa de comunicare din partea conducerii ANCPI si a Ministerului Administratiei si Internelor, "care iau in secret decizii ce privesc in mod direct viata si activitatea angajatilor din institutie, fara a le aduce la cunostinta masurile tragice, inumane pe pare le iau impotriva salariatilor din acest domeniu de activitate".

De asemenea, sindicatul OCPI Cluj reclama faptul ca fila de buget pentru luna aprilie nu a fost transmisa la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Cluj nici pana la aceasta data, desi vineri angajatii ar trebui sa isi primesca salariile.

Angajatii OCPI Iasi au declansat, marti, un protest spontan, adunandu-se in fata sediului institutiei, nemultumiti ca nu si-au primit integral salariile pe luna martie si ca veniturile le vor fi reduse.

Activitatea oficiului a fost afectata intre orele 10.00 si 12.00, timp in care doar au fost primite dosarele cetatenilor, fara a fi insa solutionate.

Potrivit liderului de sindicat Mihaela Gheorghiasa, cei aproximativ 90 de angajati ai institutiei au primit doar 70 la suta din salariul pentru luna martie, iar pentru aprilie nu au incasat pana in prezent niciun ban.

Gheorghiasa a mai spus ca in urma schimbarilor unor acte legislative de catre Guvern, unii angajati ai OCPI vor primi salarii si cu 75 la suta mai mici, ea adaugand ca, in prezent, salariile cele mai mari din institutie ajung la aproximativ 1.800 de lei.

"Exista o incertitudine si asupra modului cum vom fi platiti pentru luna aprilie. Dupa cum s-a decis la nivel central, angajatii Agentiei Nationale de Cadastru vor fi reincadrati pe functii de functionari publici sau personal contractual. Prin echivalarea functiilor, suntem automat trimisi la o alta categorie, avand salarii diminuate cu 30 si chiar 50 la suta, in unele cazuri. Daca adaugam si reducerea de 25 preconizata de la 1 iunie, atunci un specialist al institutiei va ajunge sa castige cat un muncitor necalificat", a declarat liderul de sindicat, citat de Mediafax.

Protestatarii au cerut ca reincadrarea in functii sa se faca astfel incat salariile sa ramana la nivelul lunii decembrie 2009.

Proteste similare ale angajatilor de la Oficiile de Cadastru au avut loc si la Valcea si Bihor.

Angajatii OCPI au inaintat lista cu revendicari conducerii institutiei si au anuntat ca, in functie de raspunsul care va fi primit de la Guvern vor decide ulterior urmatoarele forme de protest.

Hotararea de Guvern publicata, in aprilie, in Monitorul Oficial, contine o prevedere potrivit careia personalul Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara si al unitatilor sale subordonate va fi format din personal contractual si functionari publici.

Angajatii Oficiului Judetean de Cadastru si Publicitate Imobiliara Bihor au declansat, marti dimineata, un protest spontan si pe termen nelimitat, sustinand ca in martie si-au primit salariile doar in proportie de 50 la suta, iar in aprilie nu au primit niciun leu.

"De azi dimineata (marti - n.r.) nu mai inregistram si nu mai eliberam niciun act, deoarece cu exceptia a doua persoane din conducere toti cei 93 de angajati am declansat un protest spontan pe termen nelimitat", a declarat, marti, presedintele Sindicatului OCPI Bihor, Angela Voina, citat de asemenea de Mediafax.

Potrivit liderului sindical, protestul este cauzat in principal de faptul ca din luna martie angajatii nu au mai primit salariile decat in proportie de 50 la suta, iar pentru luna aprilie nu au primit deloc.

Mai mult de jumatate din angajatii Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Valcea au declansat, luni, un protest spontan intrerupand activitatea, ei fiind nemultumiti de salariile pe care le primesc in conformitate cu grila unica de salarizare, pe care o considera "o bataie de joc."

Angajatii de la Oficiile de Cadastru si Publicitate Imobiliara furnizeaza servicii pentru notari, Asociatia Romana a Bancilor, persoane fizice si juridice autorizate sa execute lucrari de cadastru, consilii judetene, primarii, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania, Agentia Nationala de Integritate, aceste institutii avand informatii legate de toate proprietatile din Romania.

La nivel national, ANCPI are circa 3.600 de angajati, iar salariul mediu este in jur de 1.800-1.900 de lei.