Ratingul pentru datoriile pe termen lung in moneda locala a fost coborat tot la "A+", de asemenea cu perspectiva negativa.
Ambele ratinguri rezultate in urma deciziei anuntate marti sunt in categoria investment grade, scrie Reuters, citata de Mediafax.

Fitch a avertizat ca ar putea efectua noi retrogradari daca guvernul nipon nu va reusi sa adopte noi masuri de consolidare fiscala pentru a aduce datoria de stat pe un trend descendent ca raport fata de PIB. Cursul yenului a crescut la 79,85 yeni pe dolar dupa anuntul Fitch, maximul sedintei.

Ratingul "A+" atribuit de Fitch Japoniei este cel mai slab in randul celor trei mari agentii de rating. Moody's plaseaza statul japonez la "Aa3", cu perspectiva stabila, iar S&P ii acorda calificativul "AA-", cu perspectiva negativa.

Guvernul japonez a propus la sfarsitul lunii martie un proiect de lege care ar dubla pana in 2015 taxa pe vanzari pentru a finanta cresterea puternica a cheltuielilor sociale, pregatind o infruntare in parlament care ar putea conduce la destramarea partidului de guvernare, organizarea de alegeri anticipate si perpetuarea impasului politic din ultimii ani. Japonia are una dintre cele mai rapide rate de imbatranire a populatiei la nivel mondial si cel mai ridicat grad de indatorare publica in randul economiilor dezvoltate.

Datoria de stat a Japoniei este de peste doua ori mai ridicata decat Produsul Intern Brut al tarii, de aproximativ 5.000 miliarde de dolari.