"Am ordonat pregatirea desfasurarii sistemelor PAC-3 si a navelor de razboi echipate cu Aegis", a declarat Naoki Tanaka.

Japonia are doua dispozitive complementare de aparare antiracheta: baze cu rachete sol-aer Patriot Advanced Capability-3 (PAC-3) si distrugatoare ce dispun de un sistem de lupta Aegis, care permite lansarea de rachete interceptoare Standard Missile-3 (SM-3).

Premierul Yoshihiko Noda trebuie sa dea totusi ordinul oficial inainte ca Fortele de autoaparare nipone, numele oficial al armatei japoneze, sa se pregateasca sa distruga racheta, daca va fi nevoie.

Autoritatile nipone sunt ingrijorate ca racheta nord-coreeana sau fragmente din lansator vor cadea pe teritoriul japonez sau in apropiere.

Coreea de Nord a anuntat ca racheta va fi lansata intre 12 si 16 aprilie, spre sud, de la baza de lansare Sohae, in comitatul Cholsan (provincie situata pe coasta de nord-vest).

Primul etaj al rachetei ar urma sa cada in Marea Galbena, la vest de peninsula coreeana, iar al doilea etaj in Marea Filipinelor, la est de arhipelagul filipinez. In drumul sau, racheta va trece pe deasupra insulelor arhipelagului Okinawa, apartinand Japoniei.

Decizia nipona de a se pregati pentru orice eventualitate intervine cu cateva zile inaintea unui summit nuclear organizat la Seul, la care vor participa, intre altii, Noda si presedintele american Barack Obama, si in cadrul caruia ar putea fi abordat dosarul nord-coreean.

In 2009, Japonia s-a pregatit in acelasi fel de lansarea unei rachete nord-coreene cu raza lunga de actiune. Lansarea de catre Phenian a acestei rachete in 2009 a fost condamnata de Consiliul de Securitate al ONU si a determinat o intensificare a sanctiunilor impotriva regimului nord-coreean.

In perioada respectiva, aceasta racheta a survolat nordul arhipelagului fara incidente si fara ca Japonia sa incerce sa o doboare.