Mihai Tanasescu, FMI: Cursul nu va cobori sub 4,1 lei pentru un euro
Un curs de 4,1 – 4, 3 lei pentru un euro este in concordanta cu fundamentele economice romanesti, spune Mihai Tanasescu (foto), reprezentantul Romaniei la FMI, intr-un interviu acordat in exclusivitate pentru PRO TV si incont.ro. Tanasescu a declarat ca acordarea a doua transe din imprumut in acelasi timp catre buget se va face pentru ultima data, urmand ca transele viitoare in cazul in care vor fi trase sa aiba o destinatie foarte clara - balanta de plati externe. Mihai Tanasescu nu exclude insa varianta ca Romania sa nu aiba nevoie de toti banii de la FMI.
"In momentul de fata, cursul arata un anumit tip de fundament al economiei romanesti. Pe de alta parte, el este legat de niste evolutii regionale. Atata vreme cat perceptia investitorilor vizavi de regiune este pozitiva, este clar ca fluxurile de valuta cresc", a explicat fostul ministru de Finante exact in ziua in care FMI si-a inceput misiunea de evaluare in Romania.
Acesta crede ca Romania este una dintre destinatiile care creaza un potential viitor in ochii investitorilor. "Problema de fond a aprecierii are doua fundamente. Prima este legata de faptul ca exista o stabilitate politica, exista determinare politica pentru a merge mai departe in angajamentele asumate cu FMI si CE si exista o perceptie vizavi de regiune in sensul ca aceasta poate sa iasa mai repede din criza. Mai mult, fundamentele economiei romanesti in momentul de fata sunt intr-o imbunatatire", a punctat reprezentantul Romaniei la FMI.
Mihai Tanasescu a mai spus ca este posibil si ca Romania sa continue acordul fara a folosi sumele aferente. "Este posibil? Sigur ca da. Asa a procedat si Ungaria. Ultima discutie de luna trecuta a concluzionat cea de a cincea revizuire fara a fi nevoie de eliberarea transei necesare", a subliniat oficialul.
Referitor la disponibilizarile pe care Guvernul vrea sa le faca in sistemul public, reprezentantul Romaniei la institutia financiara internationala a explicat ca "nu s-a discutat niciodata un numar de oameni care trebuie disponibilizati".
"Problema de fond este legata de modul cum poti sa actionezi ca administratia publica sa fie mai eficienta. Este clar ca in ultima perioada de timp numarul celor angajati in segmentul public a fost foarte mare. Nu intotdeauna si calitatea serviciului a crescut in mod corespunzator", a mai afirmat fostul ministru de Finante.
Acesta acuza subiectivismul prin care s-au facut anumite angajari in sistemul public si a punctat ca solutia corecta este restructurarea administratiei de stat "plecand de la un set de criterii bine determinate si care sa fie respectate de toata lumea".
Reprezentantul Romaniei la FMI impartaseste chiar o experienta personala pe care a avut-o la un spital din Romania.
"Am avut neplacutul prilej de a ma duce in spital in aceste zile. Am constatat ca serviciul public al doctorului este de foarte buna calitate, dar pana ajungi la doctor trebuie sa treci prin foarte multe usi : un portar, o liftiera, un alt portar. Probabil ca a creste modul de folosire a banului public catre segmentul de sanatate inseamna si o revizuire a modului in care acesti bani sunt cheltuiti. Sunt prea multi portari? Probabil ca da!", a mai spus acesta.
Restructurarea nu inseamna mereu concedieri, dar verii trebuie dati afara
In opinia acestuia, "restructurarea nu inseamna neaparat oameni dati afara".
"Problema eficientizarii unei companii tine de la modul in care managementul aplica anumite reguli si de modul in care banii companiei sunt cheltuiti. Cele mai multe companii de stat primesc subventii din banul public. O mai mare atentie asupra modului in care acest companii isi vor dramui resursele este o problema de restructurare. Nu inseamna neaparat oameni dati afara, inseamna un management mai bun al resurselor de care dispun aceste companii ", a mai aratat Mihai Tanasescu.
"Daca vom merge din nou pe principiul ca lasam verisoara, varul sau eu stiu ruda unuia sau altuia intr-o functie chiar daca nu este foarte bine pregatita pentru acest lucru, vom gresi", a explicat oficialul.
Este nevoie de revizuirea sistemului de taxare
In ceea ce priveste sistemul de taxe, reprezentantul tarii noastre la FMI este de parere ca "este nevoie, probabil, de o revizuire a sistemului de taxare din Romania, insa nu cred ca in momentul de fata ca a se schimba un tip de taxa sau impozit este modul de comunicare cel mai corect".
Un sistem de taxare nu trebuie sa aiba acest scop unic: mai multi bani la buget, ci trebuie sa fie prietenos cu mediul de afaceri, a adaugat fostul ministru de Finante.
De unde ar putea veni cresterea economica
Tanasescu dezvaluie si ca ultima cifra pentru cresterea economica din 2010 de 1,3 % a fost schimbata si de FMI si ca in momentul de fata se discuta daca aceasta crestere "potentiala este reala" poate sa fie majorata.
"Se poarta discutii in aceste zile vizavi de prognoza anului 2010. Deci s-ar putea sa fie si mai mare de 1,3%? S-ar putea sa aiba o tendinta crescatoare, usor crescatoare pentru acest an", a mai spus acesta.
In opinia sa, cresterea economica este data de o crestere a productiei si de o crestere a exporturilor, iar segmentul agricol va avea si el o contributie destul de importanta.
El a mai declarat ca estimarea FMI conform careia somajul va ajunge la 10% in prima parte a anului este o "cifra exagerata".
"Nu cred ca Romania va atinge aceasta cifra. E clar ca somajul va avea o tendinta crescatoare. … Problema este care sunt alternativele ca intr-o etapa viitoare acest somaj sa descreasca", se intreaba oarecum retoric reprezentantul autoritatilor de la Bucuresti la FMI.
Reamintim ca Ministerul de Finante a prognozat un somaj de 7,3% in bugetul elaborat si aprobat pentru anul in curs, in scadere de la 7,8%, cat era la finele lui 2009.
Dobanzile vor scadea
Referitor la evolutia dobanzilor, fostul oficial al Ministerului de Finante a spus ca tendinta dobanzii pe piata va fi una de scadere, dar a atrs atentia ca in acelasi timp o scadere accentuata, accelerata are un risc foarte mare. "Acest proces trebuie sa fie unul echilibrat…Este limpede ca oamenii vor sa dobanzi cat mai mici, dar toata lumea trebuie sa inteleaga ca nivelul dobanzii trebuie reflectat de ceea ce se intampla in economia romaneasca. Fiecare trebuie sa inteleaga ca orice pas care este facut in special de BNR este un pas care trebuie sa fie ireversibil", a argumentat Mihai Tanasescu.
El a mai spus ca Romania are avantajul de a avea o datorie publica mica si ca trebuie privita cu foarte mare atentie evolutia acestei datorii.
"Ea a avut o evolutie crescatoare accelerata in ultima perioada ceea ce a facut sa se dubleze fata de 2004. Inca este sub control, inca este o datorie care este confortabila", a punctat acesta.
Reprezentantul Romaniei la Fondul Monetar International a adaugat ca aceasta datorie publica ii ridica semne de intrebare fiindca vede ce se intample in lume, mai precis in alte tari din regiune ca Grecia, dar si in Portugalia sau Irlanda.
"Sunt tari care au acumulat datorii foarte mari si sigur in momentul de fata, pe momente de criza, exista un semn de intrebare vizavi de managementul consolidarii fiscale in asa fel incat aceasta datorie sa aiba o tendinta descrescatoare", a punctat oficialul.
Tanasescu insoteste misiunea FMI, Bancii Mondiale si Comisiei Europene, care se afla incepand de miercuri la Bucuresti pentru a doua si a treia revizuire a acordului stand-by, in vederea eliberarii a doua transe, in valoare cumulata de 2,3 miliarde de euro (banii FMI).
La aceasta suma s-ar putea adauga un miliard de euro, reprezentand urmatoarea transa din imprumutul acordat de Comisia Europeana.
Romania are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD, urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro.
Pe acelasi subiect: