Potrivit Institutului National de Statistica, Romania seamana peste 2 milioane de hectare cu grau dublu fata de Cehia de exemplu. Insa daca socotim cat anume recoltam ajungem in coada clasamentului: putin peste 2 tone de grau in timp ce Germania sau Franta aduna mai bine de 7 tone de grau la fiecare hectar.

Campioni absoluti in Europa suntem la suprafata cultivata cu porumb. In replica, Germania cultiva pe o arie de peste 5 ori mai mica iar Cehia are doar 100.000 de hectare cu aceste culturi. Cum arata insa rezultatele?
Romania este codasa Europei si in acest domeniu, avand un randament de 3 ori mai slab decat Germania sau Franta.

La fel se intimpla si cu floarea soarelui unde avem a doua suprafata semanata din Europa dupa Spania insa recolta pentru un hectar este cu 20% mai mica decat media din Uniune.

In final, cartofii romanesti cresc pe 250.000 de hectare aproape cat in Germania. Dar recolta este scazuta de 3 ori mai slaba decat in tarile europene.

Exista o explicatie anunta reprezentantii Ministerului Agriculturii. Peste 1,2 milioane de fermieri cultiva suprafete foarte mici sub 5 hectare de teren. Nu folosesc seminte certificate si nici ingrasaminte ori un sistem de irigatii iar utilajele lor sunt invechite pentru ca nu au bani. Fara ajutor agricultorii nu-i vor ajunge din urma pe europeni.