Dupa pericolul grecesc, vine cel american. FMI cere SUA sa majoreze rapid plafonul de indatorare, pentru a proteja economia globala
Fondul Monetar International (FMI) a avertizat luni Statele Unite ca trebuie sa majoreze rapid plafonul de indatorare si sa aduca datoriile sub control, pentru a proteja economia mondiala, transmite Reuters.
FMI avertizeaza, intr-un raport de evaluare a perspectivelor economiei americane, ca ritmul lent de redresare poate continua, cu unele ajustari fiscale, dar a notat ca datoriile publice reprezinta un motiv de ingrijorare.
"Directorii din board-ul FMI au subliniat nevoia urgenta de crestere a limitei de indatorare a guvernului federal, dar si necesitatea unui acord cuprinzator referitor la un program pe termen mediu de consolidare a bugetului", se arata in raport.
Termenul limita pana la care guvernul american mai are dreptul sa se imprumute, 2 august, se apropie, dar congresmenii republicani si democrati au refuzat pana acum sa ajunga la un compromis pentru majorarea pragului de indatorare, in prezent de 14.300 miliarde de dolari, si in privinta cheltuielilor publice si a impozitelor.
Potrivit FMI, SUA trebuie sa aplice din anul fiscal 2012, care va incepe pe 1 octombrie, unele masuri menite sa aduca datoriile sub control, altfel risca sa isi piarda credibilitatea.
FMI considera ca riscurile legate de perspectivele economice ale Statelor Unite sunt in crestere. Aceste riscuri includ posibilitatea unei cresteri bruste a dobanzilor sau retrogradarea ratingului suveran al SUA, daca nu va avea loc un acord privind cresterea limitei de indatorare si un plan pe termen mediu pentru reducerea datoriilor.
FMI anticipeaza intr-un scenariu optimist ca economia va avea, incepand din 2012, un ritm de dezvoltare de circa 2-3/4-3%, care va duce la o crestere moderata a veniturilor si la o reducere lenta a somajului.
Pe acelasi subiect: