"Este vorba despre proaspetele afirmatii venite din Franta, care spun negru pe alb ca medicii romani sunt slab pregatiti. De altfel, va pot spune ca o comisie prezidentiala care a evaluat sistemul de sanatate din Romania arata ca rata de rateu in diagnostic ajunge la peste 40% in sistemul de sanatate romanesc. Si este un efect al sistemului de educatie. Adica un om care are o boala i se prescrie reteta pentru o alta boala; un om care nu trebuie operat, este operat", a spus Traian Basescu.

Chiar daca procentul rostit de presedinte nu se regaseste in Raportul intocmit de Comisia prezidentiala, documentul semnaleaza totusi probleme grave ale sistemului nostru sanitar. Replica a venit rapid de la Colegiul Medicilor.

"Poate este o impresie personala a domnului presedinte. Pe toate canalele cu Franta nu am primit decat aprecieri pozitive la adresa medicilor. Nu cunosc niciun caz de malpraxis din ultimii doi ani in care sa fie implicati medici romani de acolo", a spus Vasile Astarastoiae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania.

Potrivit Colegiului Medicilor, anul trecut au fost 350 reclamatii de malpraxis, in urma carora trei doctori si-au pierdut temporar dreptul de a profesa.

Administratia Prezidentiala a revenit ulterior cu un comunicat in care precizeaza ca “presedintele Romaniei, Traian Basescu, regreta neclaritatile rezultate in urma discursului sustinut luni, 29 martie a.c., in cadrul unei dezbateri publice pe tema noii legi a educatiei”, dar in care nu retracteaza declaratiile facute.

Declaratiile presedintelui sunt cu atat mai importante cu cat Guvernul intentioneaza sa introduca, din vara, sistemul coplatii. Asta inseamna, ca, pe langa contributiile lunare caree se opresc din salariu, romanii vor plati pentru fiecare vizita la doctor si pentru fiecare analiza efectuata.

Vezi aici cat vor costa analizele, dupa introducerea coplatii