Deficitul bugetar a fost rezultatul unor venituri totale de 93,3 miliarde lei, mai mari cu 1,2% comparativ cu perioada similara din 2009, si a unor cheltuieli de 113,3 miliarde de lei, cu 3,2% peste cele din primele sapte luni ale anului trecut, potrivit Mediafax.

Pe venituri, cresterea incasarilor din TVA s-a inregistrat indeosebi pe lunile iunie si iulie, influenta din majorarea cotei de la 19% la 24% urmand a se reflecta incepand cu august.

Veniturile din accize au crescut ca urmare a majorarii nivelului de accizare aplicat de la 1 ianuarie 2010, a cursului mediu euro/leu luat in calcul la plata accizelor pentru anul 2010, precum si a cresterii cuantumului accizei la unele produse.

Totodata, se mentin decalaje importante la impozitul pe profit (-3,2%), impozitul pe venit (-5,4%), precum si la contributiile de asigurari sociale (-5,3%).

In ceea ce priveste cheltuielile, cele de personal au scazut cu 4,7% la nivelul bugetului general, dar au urcat cu 3,5% ca urmare a reorganizarii unor institutii publice care au trecut, incepand cu noiembrie anul trecut, de la finantarea din venituri proprii si subventii, la finantare integrala din bugetul de stat.

Cheltuielile cu bunuri si servicii s-au redus cu 2,2% fata de aceeasi perioada a anului trecut, scaderea fiind mai accentuata la bugetul de stat (-24,8%), in timp ce la bugetele locale acestea sunt mai mari cu 7,8%. La administratiile locale, cheltuielile cu bunuri si servicii au continuat sa urce, inregistrand un avans de 1,9%.

Cheltuielile pentru investitii au fost pe primele sapte luni de 14,4 miliarde lei, respectiv 2,8% din PIB.

La prima rectificare bugetara din acest an, aprobata la jumatatea lunii august, Guvernul a estimat in scadere veniturile la buget cu 3,4 miliarde lei, iar cheltuielile cu 714 milioane lei, cele mai mari diminuari de incasari fiind la impozitul pe venit, accize si impozitul pe profit, Guvernul bazandu-se pe resurse suplimentare din cresterea TVA.

Cheltuielile pe acest an ale bugetului asigurarilor pentru somaj au fost majorate cu 1,1 miliarde lei prin rectificarea bugetara, Guvernul anticipand pentru perioada imediat urmatoare o reducere a numarului de salariati fata de prognoza utilizata la constructia initiala a bugetului.

Pentru intregul an se estimeaza o reducere in termeni reali a produsului intern brut de 1,7–1,9%, comparativ cu cresterea de 1,3% avuta in vedere la fundamentarea bugetului initial, si un deficit bugetar de 6,8%, tinta fiind inclusa si in acordul cu FMI.