Croitoru, BNR: Cresterea taxelor nu va limita deficitul
Cresterea taxelor si impozitelor va avea efect pe termen scurt, dar nu va putea tine deficitul in tinta negociata cu FMI, iar disponibilizarea personalului in exces si ajustarea salariilor va trebui oricum realizata, a declarat Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR.
"Cresterea taxelor va fi insotita automat de deschiderea supapei evaziunii. In ultimii 20 de ani nu am depasit nivelul de 32% din PIB la venituri, astfel ca problema trebuie rezolvata pe partea de cheltuieli. (...) Trebuie facute toate demersurile pentru a ataca problema de fond, respectiv excesul de personal din sectorul public, salariile nesustenabile, precum si problema pensiilor", a spus Croitoru, citat de Mediafax.
Intrebat ce atitudine ar fi adoptat daca era premier, Croitoru a raspuns ca ar fi epuizat in primul rand toate demersurile necesare pentru restructurarea aparatului de stat si limitarea cheltuielilor excesive cu salarii si pensii.
Pe de alta parte, Croitoru recunoaste ca Executivul este fortat sa aleaga "a treia solutie", respectiv cresterea taxelor, care pe termen foarte scurt ar putea aduce unele venituri suplimentare, dar care, in opinia sa, vor fi insuficiente pentru a tine deficitul in 6,8% din PIB.
Premierul Emil Boc a declarat, dupa ce Curtea Constitutionala a decis sa reducerea pensiilor cu 15% contravine legii fundamentale, ca Guvernul are pregatit un plan de masuri alternative pentru reducerea cheltuielilor, care este negociat cu FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana.
Consilierul premierului, Andreea Vass, declara, mai devreme, pentru Pro TV, ca Guvernul urmeaza sa majoreze taxele si impozitele, evitand sa spuna daca este vorba de majorarea TVA-ului sau a cotei unice.
Pe acelasi subiect: