"Corectiile care se doresc evitate acum prin utilizarea rezervei valutare sunt imposibile si daca am avea voie. (...) Statul n-ar mai putea sa se imprumute, tocmai pentru acoperirea acestor deficite. Numai deficitul bugetului de asigurari sociale este de trei miliarde de euro, adica toata rezerva de aur a Romaniei. Acest deficit este structural, nu temporar. Daca nu-l corectezi, va trebui sa platesti in fiecare an trei-patru-cinci miliarde euro, pentru ca va creste. Rezerva de aur ar ajunge un singur an", a spus Isarescu, citat de Mediafax.

El a tinut sa precizeze insa ca banca centrala nu are voie sa acopere deficitul bugetului de stat, acesta fiind un concept  inscris chiar in Tratatul Uniunii Europene, in care Romania este membru din 2007.

Isarescu a adaugat ca din contributiile la buget platite lunar de BNR in 2009, de aproximativ 25 milioane euro, s-au acoperit costurile cu 150.000 de pensii medii, aceasta fiind maniera "inteleapta" de folosire a rezervelor pentru plata pensiilor.

"Anul trecut am virat la buget 300 milioane euro, adica 80% din profit. (...) Am virat aproximativ 25 milioane euro pe luna, ca medie, au fost luni cand am virat si 50 milioane euro. Am vorbit cu colegii mei si 25 milioane euro inseamna plata lunara a 150.000 de pensii medii. Este o maniera inteleapta, prin care se utilizeaza rezerva la plata pensiilor", a spus Isarescu.

El a adaugat ca bancii centrale ii "trebuie mult mai mult noroc" sa mai contribuie la buget la fel ca in ultimii ani, sustinand ca nici castigurile BNR nu vor mai fi mari.

Isarescu a mai spus ca rezervele internationale ale Romaniei au inregistrat o crestere "aproape exploziva" dupa anul 2000.

"In anii '90 ne-am chinuit cu rezerva la limita si din aceasta cauza tara nu s-a putut imprumuta. Nu este foarte complicat, rezerva este un element de credibilitate. Din cand in cand se aplica vorba romaneasca «ban la ban trage»", a spus explicat guvernatorul.

Totodata, el a mentionat ca datoria interna si externa, publica si privata, este mult mai mare decat rezervele valutare.

BNR avea in iunie rezerve valutare de 31,6 miliarde de euro, mai reduse cu 362 milioane euro fata de luna mai. Anul trecut, rezervele BNR au urcat cu 2,08 miliarde euro, la 28,3 miliarde de euro.