Intr-o schimbare de abordare, guvernul spaniol a confirmat ca se pregateste o interventie, dupa ce insistase ca nu vor fi necesare fonduri suplimentare pentru sectorul bancar al tarii.

La scurt timp dupa acest anunt, presedintele executiv al Bankia, Rodrigo Rato, a demisionat din conducerea institutiei de credit, infiintate in 2010 prin fuziunea a sapte banci de economii.

Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, a declarat, intr-un interviu la radio, ca guvernul ia in calcul fonduri de stat pentru sectorul bancar.

"Daca ar fi necesar pentru reactivarea creditarii, pentru salvarea sistemului bancar, nu as exclude injectia unor fonduri publice, cum au facut toate tarile europene", a spus el, citat de FT si preluat de Mediafax.

Prabusirea pietei imobiliare din Spania a condus, in contextul crizei, la cresterea creditelor neperformante in portofoliul total, la cel mai ridicat nivel din ultimii 18 ani. Bancile au ajuns sa opereze portofolii vaste de proprietati preluate de la datornici, iar creditarea catre economie s-a redus semnificativ.

Guvernul poate folosi fondul de restructurare a bancilor Frob, sustinut de stat, pentru a introduce capital suplimentar la Bankia si ia in calcul folosirea de obligatiuni care ofera optiunea conversiei in actiuni, a spus o sursa ministeriala.

Oficialul nu a spus de cati bani ar avea nevoie banca, dar presa din Spania a indicat ca Bankia ar putea primi capital suplimentar de 7-10 miliarde de euro. Reprezentantii Bankia au refuzat sa comenteze.