Agentia de rating anticipeaza ca guvernul spaniol va fi nevoit sa plateasca in continuare costuri ridicate de finantare, in urma pachetului pentru Grecia. Iar asta anunta o schimbare clara a profilului de risc pentru investitorii in obligatiuni de stat din zona euro. 

Moody's atrage atentia ca programul convenit pentru Grecia stabileste un precedent privind participarea sectorului privat la alte posibile restructurari ale datoriilor de stat din zona euro.  Totodata, cresterea economica slaba a Spaniei reprezinta un obstacol pentru reducerea deficitului bugetar pe termen lung, alaturi de "derapajele fiscale" din anumite zone ale sectorului public regional si local. 

Investitorii se tem ca Spania, a patra mare economie din zona euro, afectata de o crestere economica anemica si un somaj foarte ridicat, ar putea esua in incercarea de a-si face ordine in finantele publice, indreptandu-se spre un program de interventie externa similar cu cel al Greciei, potrivit Mediafax.

Randamentele obligatiunilor spaniole au atins maximul ultimilor zece ani.  Guvernul spaniol a stabilit o tinta de deficit bugetar de 1,3% din PIB pentru cele 17 regiuni administrative ale Spaniei, pentru acest an si 2012. Unii dintre noii guvernatori sustin insa ca obiectivul va fi imposibil de atins din cauza situatiei mostenite de la predecesori. 

Citeste si:

Steve Jobs l-ar putea imprumuta pe Obama. Apple are o rezerva financiara mai mare decat cea a statului american

Sase motive pentru care criza datoriilor din Europa abia incepe