"Ne confruntam cu o situatie extrema, iar prima noastra obligatie este sa stabilizam finantele publice", a declarat un purtator de cuvant al executivului, dupa incheierea unei sedinte de guvern.

Spania s-a angajat fata de liderii europeni sa coboare deficitul bugetar de la 8,51% anul trecut la 5,3%.

Aceasta tinta nu va fi atinsa "cu orice pret", a afirmat purtatorul de cuvant, subliniind necesitatea de "a-i sustine pe cei ce au nevoie de ajutor si de a nu bloca infiintarea de locuri de munca si cresterea economica". Somajul din Spania se situeaza la circa 23%.

Guvernul a decis sa nu reduca pensiile si sa nu scada salariile angajatilor publici, acestea urmand sa fie mentinute la nivelul actual. De asemenea, vor fi inghetate ajutoarele de somaj si cheltuielile sociale.

"Spania nu va creste TVA pentru a nu afecta consumatorii si recuperarea economica, dar va majora taxa pentru marile companii", a spus reprezentantul Consiliului de Ministri.

Majoritatea analistilor estimau ca Spania are nevoie de reduceri de cheltuieli si cresteri de venituri echivalente cu 50 de miliarde de euro, luand in calcul recesiunea prognozata pentru acest an la 1,7%.

Diferenta dintre suma anuntata de guvern si necesarul estimat ar trebui sa fie asigurata de autoritatile regionale si locale, aflate insa intr-o situatie financiara dificila dupa impactul devastator al crizei financiare asupra pietei imobiliare din Spania.