Isarescu: Legea darii in plata face pilaf legea obligatiunilor ipotecare. Initiatorul isi apara proiectul: “Prima Casa” nu va disparea
Legea privind darea in plata face inaplicabila Legea obligatiunilor ipotecare, adoptata la finalul anului trecut, dupa ce Romania a facut eforturi timp de 25 de ani pentru a indeplini conditiile necesare ca o astfel de lege sa fie functionala, considera guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, citat de Agerpres.
“In decembrie 2015 a fost adoptata o lege pentru care am fost foarte multa vreme criticati la nivel european - Legea obligatiunilor ipotecare, sau Legea obligatiunilor acoperite sau garantate cu proprietati ipotecare. De ce abia dupa 25 de ani? Pentru ca aveam cateva conditionalitati de indeplinit. (...) Asta s-a intamplat in decembrie, la o luna dupa ce a fost adoptata Legea privind darea in plata, care face pilaf Legea obligatiunilor ipotecare”, a explicat luni Mugur Isarescu, in cadrul unei conferinte dedicata educatiei financiare organizata de Asociatia Romana a Bancilor.
Potrivit acestuia, una dintre conditiile pe care Romania trebuia sa le indeplineasca pentru ca o Lege a obligatiunilor ipotecare sa poata functiona este reducerea dependentei sistemului financiar de finantarea externa, astfel incat economisirea interna sa depaseasca valoarea imprumuturilor. “In sfarsit suntem aici. Romania a ajuns sa aiba resurse interne care sa acopere creditele”, a subliniat guvernatorul BNR.
O a doua conditie era cea a mentinerii unei lichiditati confortabile in piata, care sa ofere incredere investitorilor, conditie de asemenea indeplinita de doi ani, a mai spus Mugur Isarescu. O a treia conditie era aceea de a avea o piata imobiliara stabila, si din punct de vedere legislativ, pentru ca bancile sa poata sa acumuleze un pachet de credite suficient, pe baza caruia sa poata emite obligatiuni ipotecare.
Potrivit sefului BNR, toate aceste conditii au fost indeplinite de Romania, insa Legea privind darea in plata poate desfiinta atat Legea obligatiunilor ipotecare cat si regulamentul de functionare, care a fost definitivat in urma cu doua saptamani. “Acum doua saptamani s-a venit cu regulamentul. Si atunci l-am intrebat pe directorul care s-a ocupat: daca Legea darii in plata trece in forma actuala, ce valoare mai au Legea obligatiunilor ipotecare si regulamentul? Si mi-a raspuns: nu mai au nicio valoare”, a subliniat guvernatorul BNR.
Daniel Zamfir, initiatorul legii: Programul “Prima Casa” nu va disparea
De cealalta parte, deputatul Daniel Zamfir, initiatorul actului normativ, a explicat ca programul “Prima Casa” nu va disparea ca efect al aplicarii Legii darii in plata, pentru ca nu poate fi anulata garantia statului.
"In ce priveste ‘Prima Casa’, mi se pare o intoxicare din partea Bancii Nationale. Programul ‘Prima Casa’ nu va disparea. Va spun cu toata convingerea. Legea darii in plata nu poate anula garantia statului pentru ca numai asa ar putea disparea ‘Prima Casa’. Garantia statului este o garantie suverana. La articolul I al legii va rog sa observati ca legea se aplica persoanelor fizice consumatori, codebitori, coplatitori, ori, statul roman in programul ‘Prima Casa’ are calitate de fideiusor, dar statul roman nefiind consumator nu poate fi beneficiar al legii. Cu lucrul asta cred ca ne-am lamurit", a spus Zamfir.
El a precizat ca dorinta sa este ca Programul Prima casa sa nu fie scos din lege.
"Ce nu ni se spune, tinerilor in principal, si ce nu s-a discutat public in legatura cu programul Prima casa este ce se intampla cu un semnatar al programului Prima casa in momentul in care acesta nu mai poate plati. In momentul in care acesta nu mai poate plati, statul roman plateste, prin Ministerul de Finante, acea garantie de 50% catre banca. Bineinteles, i se va executa si casa, iar acel cetatean, peste nu stiu cati ani, se va trezi si cu casa luata si cu ANAF pe capul lui care va trebui sa recupereze acea suma de bani pe care statul a platit-o pentru el. Ori, dorinta mea ca programul Prima casa sa nu fie scos de la Legea darii in plata este tocmai pentru ca dorim ca si cei care au semnat un contract prima casa sa fie protejati, anume sa nu mai fie urmariti dupa ce li se executa imobilul de catre ANAF pana la sfarsitul vietii. Dobanzile de la ANAF sunt cu mult mai mari decat la banci", a mai afirmat deputatul.
Sindicalistii din banci se tem pentru joburile lor, daca legea darii in plata intra in vigoare
Federatia Sindicatelor din Asigurari si Banci solicita autoritatilor sa analizeze cu atentie maxima riscurile la care vor fi supusi aproximativ 56.000 de salariati din sectorul bancar in cazul aparitiei legii darii in plata care, potrivit sursei citate, poate aduce prejudicii grave economiei romanesti.
“Aceasta lege in forma actuala va aduce costuri aditionale pentru banci, cu efecte grave asupra salariatilor din sistem, printre care enumeram: pierderea locurilor de munca, diminuarea unor drepturi cu consecinte asupra nivelului de trai si transformarea unor salariati din banci in agenti imobiliari”, se precizeaza intr-un comunicat al Federatiei.
Potrivit sursei citate, in urma crizei industria bancara din Romania s-a restructurat, pierzand un sfert din numarul de unitati bancare si peste o cincime din numarul de salariati.
Senatorii au adoptat, recent, in unanimitate, proiectul Legii privind darea in plata a unor imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite. Ei au respins un amendament care prevedea excluderea din lege a programului ''Prima Casa'' si au introdus un altul care se refera la faptul ca pentru stingerea creantei dintr-un contract de credit prin dare in plata, valoarea contractului de credit, la momentul acordarii, nu trebuie sa depaseasca 150.000 euro, suma calculata la cursul de schimb al BNR in ziua incheierii contractului, garantat prin ipoteca asupra unui bun imobil cu destinatie de locuinta, scrie Agerpres.
In timpul dezbaterilor, reprezentantul ministerului Finantelor, secretarul de stat Enache Jiru, a spus ca MF sustine punctul de vedere al BNR, aratand ca aplicarea actului normativ asupra programului ''Prima Casa'' ar duce la blocarea acestuia.
Mai multe despre:
#legea darii in plata#Mugur Isarescu
Pe acelasi subiect: