Pachetul de actiuni SIF Muntenia a fost tranzactionat in intervalul 17:06 - 17:07, la un pret cu 8,47% peste cotatia de la momentul respectiv din piata principala (0,885 lei) si, totodata, cu 6,67% peste inchiderea sedintei anterioare (0,9 lei). 

Tranzactia vine la doua saptamani dupa ce Autoritatea de Supraveghere Financiara a permis SIF-urilor sa cumpere actiuni intre ele. 

Actiunile SIF Muntenia au fost cumparate prin intermediul casei de brokeraj Swiss Capital, potrivit unei raportari transmise BVB. 

Raportat la pretul din deal-uri, SIF Muntenia este evaluata la 774,7 milioane lei (171,2 milioane euro).  Unii brokeri au spus inca de joi ca actiunile SIF Muntenia ar putea sa fi fost cumparate de SIF Banat-Crisana, care deja controleaza Muntenia Invest, administratorul SIF Muntenia. 

Cu jumatate de ora inaintea deal-urilor cu actiunile SIF Muntenia, pe bursa au fost realizate patru deal-uri cu 4,31% din actiunile SIF Moldova (SIF2), pentru 32,5 milioane lei (7,2 milioane euro).  Brokerii cred ca si aceste actiuni au fost cumparate de SIF Banat-Crisana, insa pana la ora transmiterii acestei stiri niciun investitor nu a anuntat achizitia pachetului de titluri. 

SIF Moldova si-a exprimat inca de anul trecut interesul sa imparta cu SIF Banat-Crisana controlul Muntenia Invest, administratorul SIF Muntenia. 

Dupa anuntarea achizitiei pachetului de 5% din actiunile SIF Muntenia de catre SIF Banat-Crisana, actiunile SIF Muntenia au urcat pe bursa cu 3,74%, la 0,916 lei. La acest pret, capitalizarea bursiera a SIF Muntenia este de 739,2 milioane lei (163,4 milioane euro).

SIF Muntenia a urcat cu 3,7%, dupa anuntul achizitiei

Bursa de la Bucuresti a urmat linia burselor externe si a crescut cu 0,61% in prima ora a sedintei de vineri, intr-o piata unde actiunile SIF Muntenia (SIF4) au urcat cu 3,74%, dupa anuntul privind achizitia a 5% din titluri de catre SIF Banat-Crisana (SIF1).  Evolutia actiunilor SIF Muntenia a venit, insa, pe un rulaj de doar 9.000 de lei, cu aceste titluri fiind realizate doar 4 transferuri in primele 50 de minute ale sedintei de vineri.

Titlurile SIF Banat-Crisana au avansat cu 0,6% in prima ora a sedintei de vineri, investitorii neavand o reactie vizibila la anuntul cumpararii a 5% din actiunile SIF Muntenia. Cu titlurile SIF Banat-Crisana au fost efectuate doar doua operatiuni, de 4.000 de lei. 

La preturi in crestere au fost si actiunile SIF Transilvania (0,49%) si SIF Moldova (0,71%), in timp ce titlurile SIF Oltenia au crescut nesemnificativ, cu 0,05%, iar actiunile Fondului Proprietatea (FP) au avansat cu 0,25%. 

In aceste conditii, indicele BET-FI a crescut cu 0,79%. Indicele reflecta evolutia actiunilor celor cinci SIF-uri si a titlurilor Fondului Proprietatea.  La ora 10:53, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a fost pe plus cu 0,58%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a plasat cu 0,84% peste ziua de joi. 

Bursele europene au deschis vineri in urcare, indicii din regiune fiind aproape de cele mai ridicate niveluri din ultimii sase ani, in contextul aprecierii dolarului inaintea unei intalniri a ministrilor Finantelor din statele G20 care vor prezenta noi masuri de stimulare a cresterii economice in paralel cu retragerea programelor de injectii de lichiditate adoptate de marile banci centrale in urma crizei financiare si economice din ultimii ani.