Costurile cu vanzarea de participatii din portofoliu au urcat de aproape cinci ori, la 196,6 milioane lei (44,5 milioane euro), ca urmare a diferentei negative dintre valoarea contabila a titlurilor sau costul de achizitie si pretul lor de vanzare.
In precedentul exercitiu financiar, societatea de investitii financiare a vandut participatii de 121,2 milioane lei, iar veniturile totale au fost de 164,4 milioane lei.

Societatea a inregistrat anul trecut un profit net de 130 milioane lei (29,4 milioane euro), cu 47% peste castigul din 2012, de 88,4 milioane lei.

Printre participatiile vandute anul trecut de SIF Oltenia se regasesc pachetul detinut la Biofarm (in octombrie, pentru 96 milioane lei), dar si titluri BRD (BRD), Fondul Proprietatea (FP), OMV Petrom (SNP), Transelectrica (TEL) si Banca Transilvania (TLV), se arata intr-un comunicat transmis, luni, de companie Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

La finalul lunii septembrie, SIF Oltenia detinea 1,99% din actiunile Bancii Transilvania si 3% din titlurile BRD, fata de 4,58% si, respectiv, 4,16% la inceputul anului trecut, potrivit rezultatelor financiare pentru primele noua luni ale anului trecut transmise in octombrie Bursei.

"Desi cadrul macroeconomic in anul 2013 a fost destul de dificil, SIF OLTENIA a continuat sa desfasoare o politica investitionala activa, suma totala a investitiilor fiind de 280 milioane lei", se arata in comunicatul transmis luni.

Principalele titluri in care societatea a investit au fost OMV Petrom, Fondul Proprietatea, Transgaz (TGN), BRD, Argus (UARG), Transelectrica (TEL), Biofarm (BIO), Antibiotice Iasi (ATB), Electromagnetica (ELMA), Comcereal Tulcea (CTUL) si firma Nord Bucuresti (NORD), controlata de omul de afaceri Florin Pogonaru.

"In 2013 au fost valorificate in totalitate plasamentele din 5 societati inchise si 11 societati tranzactionate pe BVB si Rasdaq, astfel incat, la finele anului 2013 detineam plasamente in 71 societati comerciale, comparativ cu 86 societati comerciale la 31.12.2012", se mai arata in comunicat.

Activul net al SIF Oltenia a scazut cu 0,55% in luna ianuarie, la 1,595 miliarde lei, de la 1,604 miliarde lei la finalul anului trecut.

Raportat la cea mai recenta cotatie de la BVB, titlurile SIF Oltenia se tranzactioneaza la o diferenta de 28,68% fata de valoarea activului net pe actiune de la finalul lunii ianuarie. Actiunile SIF Oltenia sunt astfel la cel mai redus discount dintre SIF-uri in timp ce titlurile SIF Banat-Crisana sunt la cea mai mare diferenta fata de activul net, de 53%.

Actiunile SIF Oltenia au incheiat sedinta bursiera de luni in crestere cu 0,56%, la 1,965 lei. La aceasta cotatie, capitalizarea bursiera a companiei este de 1,14 miliarde lei (253,8 milioane euro).