Seful FMI spune ca a propus Guvernului impozite mai mari pe avere! Bogatii din guvern s-au opus!
Directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, a criticat dur masurile de taiere a pensiilor si salariilor din sectorul bugetar pe care vrea sa le aplice Romania. "Le-am spus: daca vreti sa faceti economie, cresteti impozitarea, mai ales pentru cei bogati. Noi am spus nu reducerii cu 25% a salariilor. Guvernul a spus: nu, decizia este a noastra. Asta este adevarat: Guvernul decide intotdeauna, nu FMI", a spus seful Fondului in cadrul unei emisiuni difuzate de postul de televiziune France2.
"Guvernul roman ne-a spus: Vom taia 20 - 25% din salariile functionarilor. Noi am spus nu, nu luati aceasta masura daca vreti sa faceti economii, mariti impozitele si mai ales impozitele pentru cei mai bogati. Guvernul a spus nu, noi suntem cei care decidem. Si acesta este adevarul: Guvernul decide intoteauna, nu FMI. Noi spunem doar: Asta e situatia si care e drumul de urmat pentru a va reveni. Guvernul propune masurile, guvernul roman le-a ales", a spus directorul FMI, potrivit postului de radio RFI, care citeaza France2.
Strauss-Kahn lasa astfel de inteles ca oficialii FMI au porpus Guvernului sa renunte la cota unica si sa treaca la impozitare progresiva, cu taxe mai inalte pentru populatia cu venituri mai mari.
"Romania este intr-o situatie mai dificila decat credeam si decat o credea si ea. I-am spus: in aceste conditii vom accepta ca deficitul bugetar pe care l-am convenit sa fie putin mai mare pentru ca in felul acesta vom sustine cresterea economica. Totusi, situatia s-a degradat mai mult decat am crezut si ca urmare am cerut noi masuri", a mai spus Strauss Kahn.
La randul ei, Caroline Atkinson, directoarea departamentului de relatii externe a Fondului Monetar International a spus: "FMI nu a insistat sa se scada salariile in Romania. Am convenit cu Guvernul roman ca este nevoie de inasprirea politicii fiscale pentru ca programul sa se desfasoare in termenii stabiliti si doar am amintit autoritatilor ca scopul programului este sa aiba parte de o finantare publica sustenabila pentru a permite revenirea economiei".
"Desigur, exista diferite scenarii de taiere a cheltuielilor si de marire a taxelor care pot da aceasta ajustare, un anumit deficit fiscal, iar Guvernul a decis sa se concentreze mai mult asupra cheltuielilor, in special asupra taierii salariilor. A fost decizia Guvernului", a continuat Atkinson.
"Desigur ca nu este o sarcina usoara sa tai din buget si mesajul nostru a fost foarte clar ca Romania, ca de altfel orice alta tara, trebuie sa ii protejeze pe cei mai vulnerabili si sa ia masurile care limiteaza impactul social", a conchis aceasta.
"Fondul Monetar International a considerat in mod constant ca reducerea cheltuielilor salariale si sociale este obligatorie pentru o corecta ajustare a deficitului bugetar. Pe parcursul discutiilor, FMI a propus in mod constant ajustarea cheltuielilor salariale cu minimum 20%, majorarea TVA la 24% si a cotei unice la 20%. In niciunul din scenariile analizate cu FMI nu a fost exclusa reducerea imediata a salariilor in sectorul bugetar cu minimum 20%. Imi este greu sa inteleg in ce masura cresterea TVA la 24% si a cotei unice la 20% i-ar afecta doar pe cei bogati. Ar fi fost afectata intreaga populatie a României, inclusiv persoanele care in anul 2009 au suportat primul val al reducerilor de venituri, generate de efectele crizei economice la nivelul sectorului privat", a spus ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, in replica la declaratiile sefului FMI.
El a aratat ca pe parcursul negocierilor desfasurate in perioada 27 aprilie - 10 mai 2010, la Bucuresti, au fost analizate diverse scenarii de reducere a deficitului bugetar de la 9,1% la 6,5%, ulterior la 6,8%.