A doua zi de discutii dintre autoritatile romane si expertii FMI s-a concentrat in special pe modul de aplicare a legii salarizarii unice. Legea a fost aprobata anul trecut la cererea expresa a institutiei de la Washington. O prima discutie despre normele de aplicare a legii a avut loc in ultima sedinta de Guvern, dar Executivul nu a luat nicio decizie, in lipsa unei aprobari prealabile din partea specialistilor FMI.

Una dintre concluziile zilei de vineri a fost ca Romania trebuie sa isi reduca deficitul bugetar pentru a evita posibilele pericole. Reducerea deficitului se poate face in linii mari ori prin reducerea cheltuielilor, ori prin majorarea veniturilor, ori prin combinarea celor doua masuri. 

Potrivit FMI, datoria publica nu va reprezenta un pericol pentru Romania atata timp cat va fi aplicat un proces de consolidare fiscala prin care sa se reduca deficitul bugetar la 5,9% din PIB in 2010 si ulterior acesta sa intre in tinta stabilita prin tratatul de la Maastricht, de sub 3% din PIB.

"Datoria publica este mult, mult mai redusa, ca procent din PIB, comparativ cu cea a unei tari precum Grecia. Aceasta insa creste si este unul dintre motivele cheie pentru care trebuie sa intram intr-un proces de consolidare fiscala prin care sa reducem deficitul la 5,9% in 2010 si ulterior sub limita de 3% din PIB", a declarat seful misiunii de evaluare a FMI in Romania, Jeffrey Franks, dupa o intalnire cu ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, ministrul Muncii, Mihai Seitan.

Conform declaratiilor lui Franks, Romania nu va avea o instabilitate generata de datoria publica atata timp cat va respecta angajamentele asumate in fata institutiilor internationale.

"Cu cat reducem mai repede deficitul bugetar cu atat cresterea datoriei publice va incetini si astfel pericolul pentru Romania se va diminua", a explicat sefiul misiunii FMI.

In acelasi timp, ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, a facut declaratii pe tema Legii pensiilor.
Vladescu a apreciat ca proiectul Legii pensiilor va ajunge in Parlament "in cel mai scurt timp" si ca spera ca acesta sa fie dezbatut de legislativ in procedura de urgenta.

"Vizavi de legea pensiilor exista o decizie ca ea va fi inaintata Parlamentului in cel mai scurt timp si va fi promovata, speram noi, in procedura de urgenta. Nu exista un termen deocamdata", a spus ministrul. El a adaugat, totodata, ca legea responsabilitatii fiscale va fi adoptata pâna in aprilie.

Discutiile la care a participat seful misiunii FMI au vizat printre altele veniturile si cheltuielile stabilite pentru 2010 si reformele incluse in buget. Planul FMI este sa acorde o mai mare flexibilitate in ceea ce priveste transferurile de bunuri si servicii din bugetul pe 2010.

O misiune a FMI se afla in perioada 20-27 ianuarie in Romania pentru a doua si a treia revizuire a acordului stand-by, in vederea eliberarii a doua transe, in valoare cumulata de 2,3 miliarde de euro. Romania are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD, urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro.