Pentru 2009, BERD arata ca economia Romaniei a scazut cu 7%, comparativ cu declinul de 8% previzionat in luna octombrie a anului trecut, scrie Mediafax. Totodata, BERD estimeaza ca Romania a inregistrat in trimestrul patru al anului trecut o scadere a PIB de 6,1% si ca economia va urca in ultimele trimestre din 2010 si 2011, comparativ cu intervalul similar din anul precedent, cu 2,2% si, respectiv, 2,8%.

"Revenirea in Romania si Bulgaria va fi probabil incetinita de inasprirea fiscala", se arata intr-un comunicat al institutiei financiare internationale.

Pentru Europa de Sud-Est, regiune care include si Romania, BERD estimeaza ca economia a scazut cu 5,4% in 2009, dar a dublat previziunea de crestere a PIB pentru 2010, la 1,2%, si anticipeaza pentru anul viitor un avans de 2,6%.

Cresterea economica luata in calcul pentru bugetul pentru 2010 a fost revizuita in urcare in luna decembrie, de la 0,5% la 1,3%, Guvernul si Fondul Monetar International convenind asupra noii estimari. Romania are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD, urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro.
 

Nemtii de la ZEW ne cred cei mai buni din regiune, noteaza Gandul

Si alti analisti economici straini vad cu ochi buni economia romaneasca. Tot ieri, un studiu al institutului german ZEW a aratat ca perceptia expertilor financiari privind evolutia economiei Romaniei in urmatoarele sase luni a avut in ianuarie cea mai spectaculoasa imbunatatire din Europa Centrala si de Est (ECE).

Indicele ZEW care urmareste asteptarile analistilor a consemnat, in cazul Romaniei, o crestere de 25,7 de puncte, ajungand la 64,4 puncte. Romania a ajuns astfel pe pozitia a treia in Europa Centrala si de Est in functie de estimarilor specialistilor pentru urmatoarele sase luni.