Daca acest proiect va fi adoptat, ar putea obliga bancile ca, la cererea clientilor, sa le transforme acestora creditele din valuta in lei, la cursul de la data la care au luat imprumutul. Seful BNR se pronunta insa impotriva acestei idei.

Daca legea ar intra in vigoare, rata unui credit de 100.000 de franci elvetieni luat in 2007 s-ar reduce de la 2.300 de lei la 1.500 de lei pe luna. Iar soldul creditului ar scadea cu 150.000 de lei, adica peste 40 de mii de franci.

“Este cazul ca pe contracte de creditare riscul cursului de schimb valutar si toate celelalte riscuri sa mai apartina si bancilor pentru ca deja au un profit insemnat “, spune Attila Cseke, parlamentar UDMR si initiator al legii.

Seful BNR spune, insa, ca prefera injumatatirea ratelor anuntata ieri de Guvern decat stabilirea unui curs fix la care sa fie platite ratele.

“Este preferabila unei scheme pe care am vazut-o in tari vecine, de exemplu convertirea la un curs de schimb fix a unor credite in valuta si cu lasarea costurile asa pe undeva in aer sa le suporte bancile, sa le suporte altcineva”, a spus Mugur Isarescu, guvernator BNR.

Proiectul de lege a fost semnat de 18 parlamentari de la PSD, PNL, PDL si UDMR si se afla in discutii la Senat. El a fost inaintat pentru aviz si catre Executiv.

Deputatul de Bihor Cseke Attila, spunea saptamana trecuta, intr-o conferinta de presa, ca daca initiativa legislativa a grupului UDMR va fi adoptata, le va permite romanilor cu credite ipotecare intr-o moneda straina sa le converteasca in moneda nationala, la cursul valutar de la data contractarii creditului, aceasta facilitate venind in completarea unei directive europene de reglementare a creditelor ipotecare, ce va putea fi aplicata din anul 2016.

"Peste 21 la suta din totalul creditelor luate de romani sunt neperformante, adica au depasit scadenta cu cel putin 90 de zile, in timp ce la sfarsitul anului 2009 proportia era de trei ori mai mica. UDMR a depus o initiativa legislativa care ar putea ajuta pe cei care au contractat credite ipotecare in monede straine si care acum nu-si mai pot plati ratele, intrucat leul s-a devalorizat", a spus deputatul Cseke Attila.

Cseke a aratat ca, prin initiativa inregistrata la Senat, UDMR doreste modificarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori.

"Propunem impartirea riscului intre banci si consumatori. Cei care au contractat un credit in moneda straina sa-l poata converti in moneda nationala la cursul mediu din luna contractarii. Astfel, un roman care, de pilda, a luat un credit ipotecar in franci elvetieni in ianuarie 2007 l-ar putea converti in lei la cursul de atunci, din ianuarie 2007, adica de 2,07 lei, nu la cel de azi, de 3,69 lei", a spus Cseke.

In conditiile in care in ultimii zece ani romanii au preferat creditele in moneda straina din cauza dobanzii mai mici, deputatul bihorean considera ca aceasta schimbare este necesara nu doar pentru debitori, ci si pentru banci, intrucat cetateanul va putea plati ratele, iar banca isi va recupera banii.

"S-ar reduce riscul executarii silite a imobilelor ipotecate, care in unele situatii a dus la adevarate drame", a spus Cseke, aratand ca, din cauza devalorizarii pietei imobiliare, casele evaluate la contractarea creditului la valori mari au devenit insuficiente pentru plata creditului, dupa executarea silita. "Asa, oamenii au ramas si fara case si tot cu credite", a aratat parlamentarul.

Cseke a adaugat ca initiativa UDMR vine "oarecum" in completarea Directivei europene 541 privind contractele de credit ipotecare, aflata in dezbatere in forul legislativ al Uniunii Europene.

Conform sursei citate, propunerea de directiva are cateva reglementari menite sa protejeze debitorii. De exemplu, bancile nu vor putea sa-si remunereze angajatii dupa numarul de credite contractate, asa cum se intampla in prezent, si vor fi obligate sa ofere gratuit informatii corecte clientilor. O alta prevedere va permite clientilor sa ramburseze anticipat creditele, beneficiind de o reducere, dar si sa isi converteasca orice credit in moneda nationala la cursul valutar din ziua conversiei.

Daca directiva va fi aprobata, ea va intra in vigoare cel mai devreme in primavara anului 2016. Noile reguli europene se vor aplica doar contractelor de credit ipotecar semnate dupa intrarea in vigoare a directivei, asa ca romanii care deja au credite ipotecare nu vor beneficia de facilitatile ei.

In aceste conditii, Cseke spera ca UDMR va avea sprijin din partea USL pentru modificarea OUG 50/2010, astfel incat sa fie ajutati si cetatenii care deja au contractat credite.