BERD: Romania trebuie sa reduca rata creditelor neperformante
Romania ar trebui sa incerce, anul viitor, sa atraga mai multi investitori in energie regenerabila si sa scada rata creditelor neperformante, recomanda Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare intr-un raport.
Amanarea de catre autoritatile romane a acordarii unui numar de certificate verzi ar putea afecta negativ investitiile in sectorul energiei regenerabile, noteaza Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), intr-un raport anual care analizeaza evolutia din ultimul an a statelor in care institutia financiara este activa.
Guvernul a decis ca, din 1 iulie, sa fie amanata acordarea unei parti din certificatele verzi catre investitorii in microhidrocentrale, centrale eoliene si fotovoltaice, masura urmand sa fie valabila pana in martie 2017 pentru centralele hidro si solare si pana in 2018 pentru centralele eoliene.
Unele elemente raman neclare in privinta caracterului neretroactiv al ordonantei adoptate de Guvern in iunie si exista incertitudini referitoare la transparenta si predicitibilitatea mediului de afaceri in implementarea unor noi proiecte de energie regenerabila, arata BERD.
De asemenea, Romania trebuie sa intensifice eforturile vizand scaderea ratei imprumuturilor neperformante, noteaza BERD. "Printre acestea se numara inlaturarea barierelor de reglementare pentru restructurarea sau reevaluarea negativa a creditelor neperformante, care reprezinta peste 20% din soldul total al imprumuturilor", se arata in raport.
Rata imprumuturilor neperformante a crescut in septembrie la 21,56% din soldul creditelor, de la 20,3% in iunie si 17,34 % in septembrie anul trecurt, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei.
Nivelul creditelor neperformante este ridicat in sistemul bancar din Romania, dar riscurile sunt compensate de nivelul ridicat de provizionare.
Masurile adoptate pentru consolidarea stabilitatii sectorului financiar dau rezultate, noteaza BERD. Astfel, bancile au rezistat bine dificultatilor economice din ultimii ani. Supravegherea bancara a fost intarita semnificativ, iar garantarea depozitelor a fost adusa la standardele UE. Cadrul legsialtiv pentru finantarea microintreprinderilor si a intreprinderilor mici si mijlocii a fost de asemenea imbunatatit, in timp ce Banca Nationala a Romaniei a introdus la sfarsitul anului trecut noi norme pentru creditarea in moneda straina.
Au fost inregistrate unele progrese in privinta combaterii coruptiei si reformarii justitiei, insa autoritatile trebuie sa accelereze eforturile, afirma BERD, citand raportul din ianuarie al Comisiei Europene. Executivul comunitar continua sa monitorizeze progresele Romaniei prin Mecanismul de Cooperare si Verificare.
Guvernul a obtinut progrese limitate in privinta privatizarilor, afirma analistii bancii. In timp ce in sectorul energetic privatizarile au avansat, in paralel cu progrese in privinta liberalizarii preturilor la energia electrica si gaze, vanzarea CFR Marfa si a Oltchim a esuat.
Evolutia fiscala a Romaniei a fost "impresionanta", avand in vedere presiunile politice generate de algerile de anul trecut. Romania a reusit sa iasa din procedura de deficit excesiv a Comisiei Europene si a demonstrat determinare in controlul finantelor, dupa derapajele din timpul crizei din 2008-2009.
Absorbtia de fonduri europene ramane la un nivel scazut, in pofida incercarilor de a creste rata de accesare. O utilizare mai eficienta a banilor europeni ar imbunatati perspectivele de crestere economica, noteaza BERD.
De asemenea, mediul de afaceri din Romania ramane dificil, iar companiile se confrunta in continuare cu probleme in operatiunile zilnice, situatie care contribuie probabil la dificultatile tarii de a atrage investitii straine directe, arata banca, citand date din cel mai recent raport Doing Business al Bancii Mondiale.
Romania continua sa fie puternic expusa la evolutia din zona euro, insa perspectivele pe temen mediu raman favorabile, reflectand economia diversificata si potentialul ridicat de crestere, datorat nivelului redus al PIB per capita, mai putin de jumatate din media UE calculat la paritatea puterii de cumparare, arata BERD.
BERD a imbunatatit in noiembrie prognoza de crestere economica a Romaniei pentru anul urmator de la 2,2%, nivel anticipat in luna mai, la 2,4%, dar a avertizat ca perspectivele pe termen scurt sunt limitate in continuare de evolutia zonei euro. Pentru anul in curs, banca anticipeaza un avans al PIB de 2,2%, fata de estimarea de 1,4% din mai.
Comisia Europeana se asteapta ca economia Romaniei sa creasca cu 2,1% anul viitor si cu 2,4% in 2015, in timp ce FMI estimeaza pentru 2014, o crestere a PIB de 2,2%, nivel anticipat si pentru acest an.
Pe acelasi subiect: