Potrivit scenariului de baza, economia Romaniei va creste cu 1,5% in acest an si cu 4,4% in 2012, iar deficitul de cont curent se va situa la 5% din PIB si, respectiv, 5,1% din PIB, potrivit Mediafax.

Rezervele internationale vor creste de la 36 miliarde de euro in 2010 la 40,4 miliarde de euro in acest an si la 43,4 miliarde de euro in 2012.

Premierul Emil Boc, prezent la postul public de televiziune, spune ca romanii ar putea simti o crestere a nivelului de trai din partea a doua a acestui an, la sfarsitul anului sau inceputul anului viitor daca va exista cresterea economica, intentia Guvernului fiind ca pierderea salariala in sectorul bugetar sa fie recuperata integral in 2012. "Vreau sa o spunem iarasi direct si verde in fata: va mai trece un interval de timp de la iesirea din recesiune pana cand romanii vor resimti cu adevarat si in buzunare lucrurile pozitive din economie. Daca scenariile pe care FMI si CE le au impreuna cu specialistii nostri, si anume ca Romania va avea o crestere intre 1,5 si 2%, in 2011, si 4-4,5% in 2012, incepand cu partea a doua a acestui an, cu sfarsitul anului si mai ales cu anul viitor romanii vor resimti si in nivelul de trai lucruri mai bune, in raport cu evolutia economiei", a spus Boc.

Ce prevede scenariul de risc

FMI a calculat si un scenariu de risc, potrivit caruia economia va scadea in acest an cu 0,5% si va avansa in 2012 cu 3,5%, in contextul in care deficitul de cont curent se va adanci la 6% din PIB si, respectiv, 5,9% din PIB. Totodata, rezervele internationale ar avansa mult mai lent, la 37,9 miliarde de euro in acest an si la 39,1 miliarde de euro in 2012.

"Nu ne asteptam ca Romania sa se confrunte cu nevoi de finantare a balantei de plati in 2011 si 2012, dar riscurile financiare se mentin. Potrivit estimarilor FMI, fluxurile private si publice ar trebui sa acopere in totalitate deficitul de cont curent odata ce transele multianuale din cadrul programului sunt incheiate. Investitiile straine directe ar trebui sa acopere aproape jumatate din deficitul de cont curent actual, restul urmand sa fie acoperit de intrarile din sectorul bancar si reinnoirea portofoliilor private", potrivit raportului FMI.

Citeste si Cand vom trai mai bine dupa criza? Romania nu va recupera nici in 2014 ce a pierdut in ultimii 3 ani

Oficialii FMI estimeaza ca nevoia de finantare a Romaniei va scadea de la 37,3 miliarde de euro in 2010 la 35,4 miliarde de euro in acest an, pentru ca ulterior sa urce la 37,4 miliarde de euro in 2012. Totodata, totalul surselor de finantare sunt previzionate a insuma 35,8 miliarde de euro in acest an si 42 miliarde de euro in 2012, in contextul unor investitii straine directe totale de 7,8 miliarde de euro.

Astfel, deficitul de finantare ar fi de 4,1 miliarde de euro in acest an, urmand sa fie acoperit de transa de 900 milioane de euro primita de la FMI in luna ianuarie, de 1,4 miliarde de euro de la Comisia Europeana - dintre care 1,2 miliarde de euro reprezinta a patra transa din acordul stand-by, virata in luna martie-, precum si de 1,9 miliarde de euro de la Banca Mondiala, IFC, BERD si BEI.

Potrivit scenariului pesimist al FMI, Romania ar putea avea un deficit de finantare de 6,2 miliarde de euro in acest an si de 1,4 miliarde de euro in 2012, in contextul unor investitii straine directe insumate pentru cei doi ani de 5,1 miliarde de euro.

In acest scenariu, Romania ar primi in acest an 2,4 miliarde de euro de la FMI, 1,9 miliarde de euro de la Comisia Europeana si 1,9 miliarde de euro de la Banca Mondiala, IFC, BERD si BEI. Totodata, statul ar apela in 2012 la 1,4 miliarde de euro de la FMI si CE.

Board-ul FMI a aprobat, la finele lunii martie, ce termenii noului acord incheiat cu Romania, de tip preventiv, care a inceput la 31 martie.

Noul acord de tip preventiv, incheiat pentru doi ani, are o valoare de 3,09 miliarde DST (3,46 miliarde de euro la cursul actual), respectiv 300% din cota pe care o are Romania la FMI. Acordul va fi insotit de un sprijin preventiv de 1,4 miliarde de euro de la Uniunea Europeana si de un imprumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondiala.